Merită să le ai: 7 lucruri deloc scumpe, care vor economisi în locul tău

De regulă, nu ne gândim prea mult la câți bani cheltuim pe lucruri absolut inutile. Totuși, cei din țările dezvoltate tind să economisească resursele, să protejeze mediul și învață să facă achiziții inteligente. Poate învățăm și noi?

1. Pungă proprie

Atunci când mergem la market, de fiecare dată achiziționăm și pungi, indiferent că sunt din plastic sau din hârtie. Aceste pungi, cel mai probabil, nu le folosim repetat și în rezultat le aruncăm, nefăcând altceva decât să irosim resursele irațional și să umplem planeta de gunoi. Poartă cu tine o pungă din textil pentru cumpărături și astfel nu doar vei economisi, dar și vei salva Pământul.

2. Cremă pentru pantofi

Pentru ca pantofii să te slujească timp îndelungat, aceștia trebuie să fie curățați regulat, mai ales în perioada rece, când drumurile sunt presărate cu agenți de dezăpezire. Iar după ce încălțămintea este spălată, aceasta trebuie unsă cu cremă – ea protejează pielea. În acest fel, încălțămintea va fi mult mai rezistentă și va fi ca nouă mulți ani la rând.

3. Termos

Un angajat la oficiu bea în medie pe zi 2-3 cești de ceai sau cafea. Respectiv, acesta irosește cel puțin 2-3 pahare din plastic, dacă folosește automatul de băuturi calde. Pentru ca să nu cumperi cafea sau ceai din aceste automate, poartă cu tine un termos pe care să-l umpli cu băutura preferată acasă.

4. Caserolă

Pentru ca să nu te alimentezi doar cu sendvișuri sau alte alimente de tip fast-food, ia cu tine mâncare preparată acasă. Astfel vei economisi jumătate din suma cheltuită zilnic pentru prânzul cumpărat.

5. Becuri inteligente

Mulți dintre noi uită să stingă lumina atunci când ies din garaj, din subsol sau din alte încăperi întunecoase. Pentru ca să economisești energie, pune în aceste încăperi lămpi led cu senzor de mișcare.

6. Aerator baterie

Majoritatea dintre noi, atunci când spală vesela, nu oprește apa când aplică detergentul pe vase. Dacă vrei să economisești, alege o baterie cu aerator sau cumpără unul care se fixează adițional. Astfel, jetul aerat va îndeplini aceeași funcție, doar cu o cantitate mai mică de apă.

7. Acumulator

Multe dintre dispozitivele și accesoriile pentru casă funcționează pe bază de baterii: telecomanda, ceasul, jucăriile ș.a. Bateriile de unică folosință se trec foarte rapid și le aruncăm, fără să conștientizăm că poluăm mediul cu mercur, mangan, cadmiu și nichel. Cel mai bine să optezi pentru bateriile reîncărcabile, sunt un pic mai scumpe, dar le poți reutiliza de circa 500 de ori.