Menajul ca terapie: 4 obiceiuri zilnice pentru a păstra ordinea atât în casă, cât și în viață!

Știai că menținerea curățeniei îți poate schimba viața? Nu ordinea în sine, ci deprinderea de a face curat. În epoca contemporană când toată lumea e super ocupată și muncește intens, a dedica o zi din weekend curățeniei generale este un sacrificiu demn de un adevărat martir.

Weekend-ul este un templu sacru, o adevărată vacanță, o oază într-un pustiu. Și gândul că trebuie să-ți petreci orele prețioase din weekend făcând curat este o sursă suplimentară de stres, iar stresul se convertește în tulburări de somn, păr cărunt, riduri și alte “cadouri” ale îmbătrânirii premature. Pentru a evita această situație, trebuie să-ți dezvolți 4 deprinderi cât se poate de simple.

Sfaturi curățenie în casă

Rondul de noapte

Unii oameni urăsc dimineața mai tare decât dentiștii, impozitele și buletinele de știri. Deșteptătorul ne scoate cu impasibilitate din lumea confortului absolut și ne aruncă în universul responsabilității, deciziilor dificile și oboselii cronice. Într-un asemenea context, ambianța de dimineață devine esențială. Și dacă la bucătărie te așteaptă un munte de veselă murdară și un coș de gunoi care trebuia aruncat cu o săptămână în urmă, ar fi naiv să crezi că restul zilei ar putea să decurgă altfel.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

Pentru ca diminețile tale să nu se transforme într-un flux nesfârșit de nervozități și văicăreli, îți propunem să apelezi la un truc extrem de util, pe care trebuie să-l prefaci în obișnuință – fă curățenie în casă cu o oră sau jumătate de oră înainte de culcare. De îndată ce datoria se va transforma în obicei, dimineața va înceta să mai fie atât de enervantă și în scurt timp vei remarca un sentiment complet nou, sau poate lăsat uitării, pe care compozitorul norvegian, Edvard Grieg, îl numea –  bucuria dimineții.

Privirea în viitor

De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești cu telefonul descărcat și să petreci o jumătate de oră în căutarea încărcătorului? Cât de des trebuie să cauți telecomanda? Ți s-a întâmplat să nu găsești cheile sau masca de protecție înainte de a ieși din casă?

Citește și: Nu vreau să fac curățenie – 10 trucuri simple ca să învingi leneșul din tine și să te apuci de făcut curat!

Dacă te-ai confruntat cu toate aceste situații, înseamnă că e timpul să pui capăt acestui cerc vicios. Indiferent cât de ocupat sau obosit ești, întotdeauna întoarce lucrurile de unde le-ai luat. Ar fi bine ca fiecare element să aibă locul său și să te debarasezi o dată pentru totdeauna de lucrurile de care nu te folosești.

Sfaturi curățenie rapidă

Asceza controlabilă

Dacă tot am menționat mai sus de lucruri inutile – cei dintre noi care au avut o mulțime de fantezii materiale nerealizate în copilărie, au obiceiul prost de a aduna tot felul de bunuri de care nu au nevoie, atunci când ajung la maturitate. Figurine frumoase, veselă de colecție, stilouri, o groază de gadgeturi de care nu se folosesc etc.

Citește și: Simplu și ingenios: 10 trucuri pe care le folosesc doar gospodinele adevărate!

Dacă te regăsești în această descriere, e timpul să te împaci cu adevărul dur – aceste lucruri nu îți fac viața mai bună. E doar o modalitate de a vindeca rănile din trecut, dar într-un final, lucrurile pe care le deţii ajung să te deţină. Ține minte: din această lume vom lua cu noi doar trei lucruri – amintirile, emoțiile și ceea ce am dat altora. Restul este inutil.

O călătorie de o mie de mile

O călătorie de o mie de mile începe cu un pas. Primul pas e cel mai complicat. De aia, ori decât de ori avem ocazia, primul pas este amânat, este luat în râs, este subminat, este devaluat. Dar adevărul e că dacă vrei să trăiești mai bine, va trebui să faci mulți pași de această natură.

Citește și: Nu mai sunt actuale: 10 trucuri culinare, moștenite de la bunici, care nu funcționează așa cum credeai!

Va trebui să înveți să-ți cureți încălțămintea în fiecare seara, să nu lași hainele pe scaun, să speli vesela imediat după ce ai mâncat, inclusiv cana din care ai băut cafea, să ștergi praful de pe raft atunci când l-ai observat și cel mai important – să încetezi să te mai justifici.

Spălatul vaselor poate fi plăcut, ba mai mult, poate fi melancolic, mai ales atunci când ești epuizat și ai o stare de indiferență amorfă. E un soi de terapie emoțională prin muncă, ocazia perfectă de a medita și a te gândi la ceea ce ai scăpat în rutina accelerată a vieții de zi cu zi.