Mașina de spălat emană un miros neplăcut? Scapă de el în 5 pași simpli de urmat!

Curățarea mașinii de spălat rufe este o sarcină destul de complicată, dar foarte importantă atât pentru prospețimea hainelor tale, cât și pentru o bună funcționare a acesteia, mai ales dacă mașina ta emană un miros neplăcut.

De ce miroase urât mașina de spălat rufe?

De regulă, mirosul neplăcut apare din cauza mucegaiului care se formează pe suprafața interioară a mașinilor de spălat rufe cu încărcare frontală, deoarece, spre deosebire de cele cu încărcare verticală, acestea au nevoie de mai puțină apă pentru un ciclu de spălare și aparatul nu reușește să înlăture mucegaiul în timpul spălării.

Cauzele apariției mucegaiului în mașina de spălat

În principiu, mucegaiul nu ar trebui să apară dacă utilizezi mașina corect. Una din cauzele principale care duce la apariția mucegaiului este excesul de detergent sau utilizarea unuia pentru spălare manuală. Aceștia generează mai multă spumă, pe care mașina nu reușește să o curețe. Urmele de detergent se depun pe suprafața tamburului, furtunului sau încălzitorului și la următoarea spălare intră în reacție cu praful și murdăria, creând un teren fertil pentru cele mai diverse bacterii.

Mucegai în mașina de spălat haine – Cum să scapi de el pas cu pas

Contrar aparențelor, mașina nu se curăță de una singură în timpul procesului de spălare. Dacă nu vrei ca bacteriile și mirosul de mucegai să ajungă pe hainele tale, va trebui să cureți echipamentul, respectând următorii pași.

Citește și: Mașina de spălat îți va spune, MULȚUMESC! 5 reguli de a curăța eficient mașina de spălat, de murdărie

Curăță mașina de spălat cu oțet și bicarbonat

Mucegaiul și bacteriile se simt destul de confortabil la o temperatură obișnuită de spălare, de regulă, 30-50 de grade Celsius. Prin urmare, pentru a preveni apariția acestora, o dată pe lună, dă drumul la mașina de spălat fără rufe, setând cel mai lung program de spălare la cea mai mare temperatură. Aceasta va curăța tamburul, încălzitorul și furtunul de scurgere.

Dacă mirosul continuă să persiste, folosește artileria grea, adăugând în sertarul pentru detergent un agent de curățare sau bicarbonat de sodiu cu oțet, sau înălbitor sau acid citric.

– Amestecă 50 ml de apă cu 50 g de bicarbonat de sodiu și introdu soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet și lasă mașina să funcționeze timp de 60 de minute la temperatura maximă.

– Toarnă 200 de grame de acid citric în sertarul pentru detergent și 50 g în tambur și setează temperatura maximă de spălare.

– Toarnă 50 ml de înălbitor în sertarul pentru detergent și lasă mașina să funcționeze timp de o oră. Dacă după spălare aceasta miroase a înălbitor, dă-i drumul încă o dată.

Citește și: Spălatul rufelor: 10 sfaturi cum să folosești corect mașina de spălat!

Curăță garnitura de cauciuc a mașinii de spălat

Garnitura poate conține apă, urme de detergent, murdărie și mucegai. Pentru a înlătura mirosul neplăcut, amesteca un înălbitor pe bază de clor (sau oțet) cu apa caldă în raport de 1:1 și cu ajutorul unei cârpe sau burete înmuiat în soluție, curăță minuțios suprafața acesteia. Important! Nu uita să porți mănuși de protecție.

Curăță sertarul pentru detergent al mașinii de spălat

Scoate sertarul și clătește-l sub un jet de apă fierbinte, după care îți recomandăm să cureți suprafața pereților cu ajutorul unei periuțe de dinți sau a unui burete înmuiat în soluție de curățat. Dacă mucegaiul sau urmele de detergent rezistă, va trebui să apelezi la înălbitor. Nu uita să clătești sertarul bine după curățare și să-l lași să se usuce.

Curăță filtrul mașinii de spălat rufe

Deconectează mașina de la sursa de energie electrică și demontează filtrul. De regulă, acesta este situat în partea inferioară din fața mașinii de spălat, sub capacul de plastic. Nu uita să întinzi un prosop uscat pe podea și să pregătești un recipient pentru colectarea apei, deoarece s-ar putea să curgă puțină apă rămasă blocată acolo. Curăță filtrul sub un jet de apă caldă și înlătură murdăria care s-a depus pe suprafața acestuia. Repetă operațiunea în fiecare lună.

Citește și: Încă mai speli adidașii manual? 3 motive să încetezi să faci acest lucru!

Curăță furtunul mașinii de spălat

Dacă pașii anterior nu te-au ajutat, cel mai probabil mirosul neplăcut vine din interiorul furtunului de scurgere. Deconectează mașina de la sursele de energie electrică și apă. Pregătește o găleată pentru a scurge apa acumulată în interior și demontează furtunul. Conectează furtunul la robinet și pornește apa pentru a curăța interiorul acestuia de ghemuri și alte reziduuri. Poți folosi și un cablu special cu perie nemetalică la capăt.

Miros neplăcut în mașina de spălat rufe – Cum să previi apariția mucegaiului

– Folosește detergent pentru spălare automată în cantitatea recomandată pe ambalaj;

– Lasă ușa mașinii și sertarul pentru detergent deschise după spălare, până când acestea se vor usca ;

– Curăță regulat garnitura de cauciuc a mașinii de spălat;

Citește și: Te-ai săturat de depunerile de calcar? 11 sfaturi cum să cureți corect mașina de spălat!