Mama mi-a arătat cum să curăț caloriferul folosind o foarfecă și un burete!

Dacă vrei să-și păstreze aspectul, caloriferul trebuie curățat măcar o dată pe an. Mai ales că din cauza variațiilor de temperatură – depunerile de praf și grăsimi se solidifică mai ușor pe calorifer decât pe alte suprafețe. Prin urmare, cu cât trece mai mult timp fără să-l cureți, cu atât depunerile se îndepărtează mai greu.

Dar să cureți un calorifer modern nu-i deloc ușor, pentru că spațiul dintre elemenți e greu accesibil. Și dacă nu ai o perie specială, e aproape imposibil să te descurci. Unele gospodine folosesc un băț sau un mâner pentru a introduce o cârpă umedă printre elemenții caloriferului. Dar această tehnică ia mult timp și este destul de obositoare.

Și eu le curățam așa până nu demult. Însă mama mi-a arătat o metodă mai bună. Pentru a curăța caloriferele mai rapid vei avea nevoie de o foarfecă și un simplu burete de bucătărie.

Alege o foarfecă cu lame lungi pentru a ajunge în colțurile greu accesibile și înfășoară-le cu bandă izolatoare sau scotch pentru a nu tăia buretele din greșeală.

În ceea ce privește bureții, alege un burete curat, de dimensiuni medii și smulge-i partea tare, care nu este necesară. Udă buretele cu apă și adaugă o picătură de balsam de rufe, astfel încât praful să fie mai simplu de îndepărtat. Strânge buretele cu foarfeca și petrece-l printre elemenții caloriferului, de sus în jos și invers.

În acest fel, vei scăpa de scame, puf, ațișoare, praf și alte resturi textile. Dacă ai timp, îți sugerăm să petreci mai întâi cu buretele uscat printre coloane și abia apoi cu buretele umed.

Apropo, radiatorele usucă aerul din apartament. Iar un aer uscat determină afecțiuni respiratorii și tulburări de somn, usucă mucoasa nazală și provoacă erupții cutanate ale pielii și buzelor. În plus, poate provoca fisuri în izolații sau în vopsea și favorizează acumularea prafului. În articolul de mai jos am explicat ce poți face pentru a crește umiditatea în casă.

Citește și: Aerul uscat te poate îmbolnăvi: Iată cum poți crește umiditatea în casă!