Mama mea pune 2 linguri de oțet în cuptorul cu microunde. Iată de ce

Multe gospodine șterg mesele, dulapurile, podeaua și alte suprafețe cu acest produs, deoarece este ieftin, ecologic și eficient. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Dar ce mai putem face cu el? Iată 5 întrebuințări ale oțetului despre care am aflat de la mama mea.

1. Curăță cuptorul

Cuptorul cu microunde e plin de ulei și grăsimi. Pentru a preveni acumularea depunerilor, acoperă mâncarea cu o altă farfurie sau cu un capac special (nemetalic) de fiecare dată când te folosești de cuptor.

Iar pentru a curăța mai ușor interiorul cuptorului, pune un pahar cu apă înăuntru, iar în apă adaugă două linguri de oțet. Lasă cuptorul să funcționeze timp de 3-5 minute la intensitate minimă. Aburii vor înmuia depunerile de grăsime și murdărie de pe pereții cuptorului și îți va fi mai ușor să le îndepărtezi cu un burete uscat. Fix așa se curăță cuptorul obișnuit.

2. Curăță chiuveta

Din cauza depunerilor de calcar și a impurităților din apă – pe robinete, baterii, chiuvetă și capete de duș apar urme care se curăță greu, arată urât și facilitează răspândirea bacteriilor. Pentru a scăpa de ele, nu vei avea nevoie de soluții scumpe și dăunătoare din magazin.

Toarnă într-un recipient cu apă (300 ml) două linguri de oțet și puțin detergent de vase. Amestecă bine și șterge chiuveta cu această soluție. Apoi șterge suprafețele cu un prosop uscat pentru a înlătura definitiv urmele de săpun și calcar.

3. Redă culoarea hainelor

Oțetul protejează țesăturile de decolorare. Nu ai nevoie de perwoll pentru a păstra și a întoarce culoarea hainelor. Pentru a potența culoarea, înmoaie hainele într-o soluție de apă caldă cu oțet (1 la 15) timp de 30 de minute, chiar înainte de spălare.

În afară de asta, oțetul poate înlocui orice balsam de rufe. Substanța moaie țesătura și îndepărtează eficient murdăria. Datorită ei, hainele devin moi și catifelate.

4. Curăță ceainicul de calcar

Pentru a înlătura depunerile de calcar din interiorul un ceainic, toarnă în ceainic 200 ml de oțet și adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu. Împreună cu depunerile de calcar, va dispărea și mirosul neplăcut.

De asemenea, oțetul ajută la curățarea mașinii de spălat. Amestecă 50 de ml de apă cu 50 de grame de bicarbonat de sodiu și toarnă soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet ca să obții reacția chimică necesară.

5. Curăță hainele albe

Cu timpul, hainele albe devin gălbui și își pierd aspectul de altădată. Pentru a preveni acest fenomen neplăcut, spală albiturile și hainele albe separat și adaugă 100 de ml de oțet în sertarul pentru balsam.

Oțetul va păstra lucrurile albe și va înlătura petele galbene de transpirație de pe haine și lenjeria de pat. Ca alternativă, poți pune hainele în apă cu oțet (50 de ml de oțet la 1 l de apă) și lasă-le să se înmoaie timp de 30 de minute.

Citește și: Trandafiri și alte aranjamente florale din sapun. Cum se fac trandafirii din sapun