Lenjeria de pat: La câte grade se spală și de ce trebuie schimbată de 2 ori pe săptămână?

O locuinţă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile. Mai cu seamă când vorbim de dormitor. La urma urmei, avem nevoie de dormitor ca să ne relaxăm. Și cum să te relaxezi când lenjeria de pat e murdară sau miroase urât?

Omul petrece o treime din viață dormind. Somnul este esențial pentru o viață biologică, socială și profesională normală. S-a demonstrat că senzația de prospețime și cearșafurile curate creează condiții pentru un somn liniștit și odihnitor. Dar cât de des trebuie spălată lenjeria de pat?

Cât de des schimbăm lenjeria de pat?

Depinde de mulți factori: de țesătură, de cât de bine e aerisită camera, de câte persoane dorm în același pat, de prezența animalelor de companie și chiar și de poziția în care dormi. Potrivit lui Philip Tierno, un biologist renumit din New York, trebuie să avem grijă de lenjeria de pat ca de ochii din cap, deoarece patul este un mediu foarte fertil pentru tot felul de bacterii, care pot provoca diferite afecțiuni pe termen lung. Din spusele lui, lenjeria de pat trebuie spălată săptămânal.

Conform estimărilor sale, doar în timpul somnului omul secretă aproximativ 100 de litri de transpirație anual. Adaugă la transpirație condiții de umiditate și temperatură înaltă, și patul tău se va transforma într-un teren ideal pentru răspândirea diferitor ciuperci, care pot migra indiscret pe piele, transformându-se în micoze cutanate.

Ultimele cercetări au demonstrat că pernele sintetice și cele cu pene pot conține până la 17 tipuri de ciuperci. Prin urmare, vara se recomandă ca așternuturile să fie spălate o dată la 3-4 zile.

În plus, unele persoane au obiceiul de a-și chema în pat animalele de companie. Chiar dacă nu ești alergic la blana lor, pisicile și câinii pot aduce în pat diferiți alergeni și agenți patogeni. Și-apoi te miri că îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți fără motiv.

De altfel, și gravitația are ceva de spus. E imposibil să distingi cu ochiul liber particulele de praf suspendate în interiorul dormitorului tău. Dar timp de o săptămână, tot praful din cameră se adună pe suprafața lenjeriei de pat. În consecință, suferă pielea, plămânii, mucoasa nazală, corneea șamd, chiar dacă te-ai obișnuit cu acest lucru.

La câte grade se spală lenjeria de pat?

De regulă, temperatura optimă de spălare este specificată pe etichetă. Cel mai des, lenjeria de pat se spală la 60 de grade Celsius. Această temperatură e suficient de înaltă pentru a distruge o bună parte din microbi și acarieni și a îndepărta murdăria, fără a deteriora țesătura.

Țesăturile delicate, precum mătasea, inul, percale, se spală la temperaturi indulgente, de regulă, la 30-40 de grade Celsius, dar ele nu sunt atât de fertile pentru bacterii. Cearșaful, fețele de pernă, fețele de pilotă se spală separat de restul textilelor, la un program cu puține rotații și clătire cu apă rece.

Citește și: Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!