Lenjeria de pat: Ce pericole ascunde și cât de des trebuie schimbată?

După o zi lungă și plină de provocări, unicul loc în care îți dorești să ajungi este patul. Doar acolo te poți simți cu adevărat relaxat. Dar ca să te simți împlinit pe deplin ai nevoie de o lenjerie curată. Așternuturile curate creează condiții pentru un somn liniștit și odihnitor. Dar știi oare cât de des trebuie schimbate?

Cât de des schimbăm lenjeria de pat?

Nu există un răspuns cert. Conform unui sondaj realizat în Marea Britanie, oamenii schimbă lenjeria de pat în medie la fiecare trei săptămâni. Pe de altă parte, oamenii de știință sunt de părerea că lenjeria trebuie schimbată mai des, dar frecvența depinde de mai mulți factori: de țesătură, de cât de bine e aerisită camera, de pijama, de starea sănătății, de câte persoane dorm în același pat, de prezența animalelor de companie și de modul cum dormi.

Patul este un mediu fertil pentru acarieni, ciuperci și bacterii, care provoacă diferite afecțiuni pe termen lung. În afară de asta, așternuturile sunt pline de celule moarte, de sebum, de secreții ale corpului, de praf și, bineînțeles, de transpirație.

În timpul somnului omul secretă circa 100 de litri de transpirație pe an, care transformă patul într-un teren numai bun pentru răspândirea diferitor ciuperci, ce nu vor ezita să migreze pe piele, transformându-se în micoze cutanate.

Ultimele studii arată că atât pernele sintetice, cât și cele cu pene pot ascunde până la 17 tipuri de ciuperci. Prin urmare, vara se recomandă ca așternuturile să fie schimbate o dată la 3-4 zile, iar iarna la fiecare 10 zile!

De altfel, toate particulele de praf suspendate în interiorul dormitorului, mai devreme sau mai târziu, se așază pe pat. Iar pe deasupra, unii oameni au obiceiul de a-și chema animalele de companie în pat. Chiar dacă nu ești alergic la blana lor, pisicile și câinii aduc în pat diferiți alergeni și agenți patogeni de afară. Și-apoi te miri că îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți fără motiv.

La câte grade se spală lenjeria de pat?

De regulă, lenjeria de pat se spală la 60 de grade Celsius. Aceasta e temperatura optimă, fiind suficient de înaltă pentru a distruge bacteriile și acarienii fără a deteriora țesătura.

Țesăturile fine, precum mătasea, inul sau percale, se spală la 30-40 de grade Celsius, dar ele sunt mai puțin fertile pentru bacterii. Așternuturile, fețele de pernă, fețele de pilotă se spală separat de alte textile, la un program cu puține rotații și clătire cu apă rece.

Citește și: 2, 5 sau 10? Câte prosoape trebuie să fie în casă și de ce este important să le separăm?