Le facem fără să știm: 10 greșeli banale care distrug hainele și mașina de spălat!

Trăiască cei care au inventat mașina de spălat rufe, canalizarea, instalațiile sanitare și electricitatea. Acum nu mai trebuie să pierzi zile în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și aparatul face totul singur, iar tu îți vezi de treaba ta. Nu mai trebuie să ții cont de un miliard de sfaturi pentru a face totul bine. Cu toate astea, chiar și aici reușim să facem greșeli care strică hainele și aparatul de spălat. Află în continuare care sunt ele.

Greșeli la spălat rufele

#1. Umplem tamburul prea tare

De regulă, capacitatea tamburului este specificată pe aparat. Dacă tamburul este aproape gol, mașina funcționează degeaba, iar hainele se deteriorează ușor. Iar dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie, iar mașina va scoate un zgomot infernal (de la zguduituri). În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână circa 10 cm.

#2. Nu închidem fermoarul de la blugi

Și orice alte haine cu fermoar. Lamele fermoarului pot deteriora hainele și suprafața tamburului. Prin urmare, fermoarele trebuie închise complet. De asemenea, asigură-te că în buzunare nu au rămas monede, chei și alte mărunțișuri care pot deteriora tamburul și filtrul mașinii de spălat.

#3. Sortăm hainele numai după culoare

De regulă, hainele trebuie sortate după culoare, greutate și textură. În primul rând se sortează după culoare. Deci nu pui o eșarfă roșie împreună cu lenjeria albă de pat, sau ciorapi de lână cu bluzițe albe de vară. Al doilea pas constă în sortarea rufelor după greutate. Cele grele se spală separat de cele ușoare, pentru a nu le deteriora pe cele din urmă. Iar într-un final, poți sorta hainele în funcție de cât de murdare sunt, ca să nu trebuiască să speli o parte din haine din nou

#4. Spălăm șosetele “în vrac”

Apoi ne întrebăm de ce după fiecare spălare găsim doar câte un exemplar sau cum se face că unele șosete rămân blocate între tambur și peretele mașinii. Ca să nu-ți pierzi timpul, energia și conexiunile nervoase căutând șosetele pierdute, pune-le într-un sac de rufe din plasă și uită de această problemă. Dar nu umple sacul prea tare. Tot în sac poți spăla sutienele, băsmăluțele sau prosoapele de bucătărie.

#5. Nu desfacem nasturii de la cămașă

Dacă fermoarele trebuie închise, cu nasturii lucrurile stau invers. Această regulă nu trebuie neglijată, deoarece în timpul spălării hainele se întind, iar nasturii creează presiune suplimentară pe țesătură și aceasta se deteriorează mai ușor.

#6. Turnăm prea mult detergent

Cu cât mai mult, cu atât mai curat, nu-i așa? Nu chiar. Această strategie are 2 dezavantaje mari. În primul rând e costisitoare, iar în al doilea rând nu ajută cu nimic. Spălarea nu va fi mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și manșete. Iar mașina de spălat rufe se va uza mai rapid (va duce la colmatarea conductei de umplere sau a filtrului de scurgere).

Dacă ai niște rufe foarte murdare și vrei să te asiguri că se spală bine, cel mai inteligent lucru pe care poți să-l faci este să setezi corect programul de spălare și nivelul de temperatură.

#7. Facem abuz de înălbitor

Mai bine să nu-l adaugi în mașina de spălat, ci să înmoi lucrurile într-o soluție cu înălbitor înainte de spălare. Fiindcă în mașină există riscul ca înălbitorul să nu se îndepărteze complet din țesătură. Iar asta înseamnă alergii, iritații și piele uscată. În plus, utilizarea în exces a înălbitorului distruge calitatea țesăturii.

#8. Ștergem petele cu violență

Cu cât mai tare, cu atât mai bine, nu-i așa? În realitate, frecarea violentă a petei este o greșeală, deoarece pata se va îmbiba și mai adânc în țesătură. E mult mai eficient să ștergi pata ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete, după care să aplici puțin detergent pe zona afectată. După ce detergentul își va face efectul, șterge pata încă o dată, clătește ușor țesătura și pune haina în mașina de spălat.

#9. Turnăm detergentul în compartimentul greșit

Majoritatea persoanelor toarnă detergentul praf în sertarul cu numărul 1. Însă acolo se toarnă detergentul pentru prespălare. Detergentul de bază se toarnă în sertarul cu numărul 2. Acest lucru este specificat în manualul de utilizare!

Dacă marcajul lipsește, iar manualul l-ai pierdut, te poți orienta după volumul compartimentelor. De regulă, cel mic este pentru prespălare. O altă modalitate este să dai drumul la mașina de spălat fără rufe, selectând modul de prespălare. Apa se va revărsa în sertarul corespunzător.

#10. Ignorăm pictogramele de pe etichetă

La fel ca manualul de utilizare a mașinii de spălat, pictogramele de pe eticheta hainelor sunt un adevărat izvor de înțelepciune, care îți vor deschide toate tainele despre cum trebuie să speli un lucru sau altul. Pe etichetă există un șir de instrucțiuni pentru spălare. Unele lucruri trebuie spălate în apă rece, unele în apă caldă, iar altele doar cu înălbitor.

Bonus: Nu avem grijă de mașina de spălat

Dacă planifici mai multe spălări consecutiv, cu un program durabil de spălare, se recomandă ca între fiecare spălare să deconectezi mașina de spălat timp de o oră. De asemenea, e important să o cureți corect. Despre curățare am scris mai multe în articolul de mai jos.

Citește și: Te-ai săturat de depunerile de calcar? 11 sfaturi cum să cureți corect mașina de spălat!