Nu le mânca de dimineață: 9 alimente TABU, cu care nu trebuie să începi ziua

Dejunul este cea mai importantă masă a zilei. Anume micul dejun formează un metabolism sănătos, iar masa de dimineață se transformă aproape complet în energie. Mâncarea de dimineață îți oferă doza de energie necesară ca să rămâi concentrat și eficient până seara târziu. Dar nu orice mâncare e bună în primele ore ale dimineții. Iată 9 alimente tabu cu care nu ar trebui niciodată să-ți începi ziua.

1. Sandvișurile

Sandvișurile sunt un format de mic dejun foarte popular, dar inutil și nesățios. Pâinea albă conține carbohidrați nocivi și gluten, iar cârnații și șunca sunt plini de conservanți, stabilizatori și arome care au un efect negativ asupra tractului digestiv. Nutriționiștii recomandă înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală, fără zahăr și drojdie în compoziție, iar cârnații și șunca cu curcan fiert sau piept de pui.

2. Cafeaua

Trezirea forțată este stresantă pentru organism și e urmată de secreția de cortizol. Dacă bei cafeaua imediat după ce te-ai trezit, cortizolul va neutraliza efectul cofeinei și eficiența acesteia va scădea de câteva ori. Rabdă 3 ore, până când nivelul de cortizol va reveni la normal. Cel mai bine e să iei cafeaua pe la 10. De asemenea, dacă o bei pe stomacul gol se eliberează mult suc gastric și bilă, ceea ce poate provoca arsuri la stomac.

3. Sucurile de citrice

O băutură răcoritoare pare o idee grozavă pentru a începe ziua, dar nu este atât de simplu. Acidul prezent în citrice irită mucoasa gastrică, ceea ce crește riscul de dezvoltare a gastritei, dacă băutura este consumată pe stomacul gol. Totodată, sucul de citrice stimulează apetitul și păstrează senzația de foame, chiar și după ce ai luat micul dejun. Cu alte cuvinte, nu duce la nimic bun. Mai bine înlocuiește limonada cu ceai.

4. Smoothie-urile dulci

Băuturile groase din fructe și legume sunt o opțiune de mic dejun la modă și delicioasă. Se prepară foarte repede – trebuie doar să pui ingredientele într-un blender și să le bați. Dar din această cauză, este foarte ușor să exagerezi cu cantitatea de fructe și legume. Drept urmare, un pahar de băutură se poate transformă într-o porție mare de carbohidrați dulci, care aduc senzația de foame și oboseală în scurt timp.

5. Iaurturile și brânzeturile

Din același motiv, se recomandă să renunți la iaurturi și brânzeturi din comerț, care de cele mai multe ori sunt pline de zahăr și aromatizatori. Iar dacă nu te poți dezice de iaurt, acordă preferință iaurtului grecesc fără zahăr și aditivi alimentari sau matsoni – un produs din lapte fermentat cu conținut scăzut de calorii din bucătăria caucaziană (poate fi găsit la Kaufland).

6. Pastele dulci din ciocolate și alune

Cui nu îi place untul de arahide și pâinea? Totuși, conform cercetărilor, 2 linguri de unt de arahide conțin 83% din necesarul zilnic de zahăr pentru femei. Iar dacă combini pastele cu pâine, micul dejun se va transforma cu siguranță într-o adevărată explozie de carbohidrați, la care pancreasului îi va fi greu să facă față. Nu uita că micul dejun trebuie să fie consistent, dar ușor.

7. Terciul de ovăz

Fulgii de ovăz sunt cu adevărat buni pentru sănătate. Problema e că majoritatea oamenilor îi consumă cu lapte. Iar nutriționiștii consideră o astfel de combinație periculoasă. Lipsită de sens, mai bine zis. Fulgii de ovăz sau de hrișcă sunt un produs sănătos, care poate fi poate fi consumat cu salată, dar nici într-un caz cu lapte. Din cauza laptelui, terciurile sunt digerate de 5 ori mai greu în stomac.

8. Alimentele picante

Chiar dacă îți pot da un impuls de energie și dispoziție pe termen scurt, nu se recomandă să consumi alimente picante pe stomacul gol. Și mai ales de dimineață. După o astfel de masă, cu siguranță te poți aștepta la probleme cu mucoasa gastrică, arsuri la stomac și durere. De asemenea, se recomandă să eviți alimentele prăjite, care pun presiune mare pe sistemul digestiv.

9. Cartofii

Din multe surse, auzim că la micul dejun trebuie să consumăm carbohidrați. Se pare că carbohidrații asigură doza necesară de energie. Dar nutriționiștii sunt de părerea că dacă vrei să slăbești, e mai bine să consumi ouă – sub orice formă. Hormonul leptina, care se găsește în albușul de ou, te va ajuta să nu te gândești la mâncare până la următoarea masă de după-amiază.