Îți fac casa mai murdară! 7 greşeli de evitat atunci când faci curăţenie!

Dacă îți ia mai mult de 5 minute să găsești lucrul de care ai nevoie, dacă trebuie să le explici musafirilor de ce casa ta seamănă cu un câmp de luptă, dacă pentru a ieși din casă trebuie să parcurgi o adevărată cursă cu obstacole, înseamnă că ceva nu merge bine. Fie te lenevești, fie ai obiceiuri greșite de curățenie. Iată 7 obiceiuri greșite, care în loc să ajute, îți fac locuința și mai murdară.

#1. Curățenia superficială

De ochii lumii. Ai șters praful acolo unde sare în ochi, ai spălat podeaua doar acolo unde calci, ai spălat perdeaua, dar nu și fereastra, și așa mai departe. Aparent, nu-i o tactică rea, dar problema e că murdăria nu dispare nicăieri. Iar praful de sub pat, resturile din colțuri și murdăria de pe pervaz cât ai zice pește vor migra înapoi.

Tu iar vei face totul superficial, praful iar va reveni la loc, iar în adâncuri se vor aduna și mai multe gunoaie. Și mâine-poimâine te vei trezi cu mucegai, ciuperci, bacterii, insecte și acarieni de praf, de care nu mai scapi cu una-cu două. Nu mai bine să fii responsabil de la început?

#2. Perdelele murdare

Perdelele sunt un magnet pentru praf. La prima vedere ele par curate, însă aparențele sunt înșelătoare. Tot praful din cameră și cel care vine de afară se adună pe perdele. Apoi te miri de ce îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți în continuu. Prin urmare, perdelele trebuie spălate de 4-5 ori pe an, deci cam o dată la 3 luni.

#3. Lucrurile inutile

Fii mai critic cu lucrurile care te înconjoară. De câte din ele ai nevoie cu adevărat? Toate vechiturile (lucruri vechi, deteriorate, inutile, asociate cu amintiri negative) nu au ce căuta în casa ta. În noua ta casă. Într-o casă curată și ordonată. Ele sunt dușmanul numărul 1 al curățeniei și nu fac decât să-ți dubleze volumul de muncă de fiecare dată când te apuci de făcut curat. Scapă de ele!

#4. Dulapurile de bucătărie

Știm bine că aragazul, chiuveta și blatul de bucătărie trebuie spălate regulat. Dar cum rămâne cu dulapurile de bucătărie? Murdăria nu e la vedere, deci poate fi neglijată. Oare mai face să te chinui, odată ce nu sare în ochi și nu creează nici un disconfort?

Păi bine, face! În dulapuri se adună umezeală, condimente, resturi de mâncare și alte reziduuri care creează un mediu fertil pentru dezvoltarea bacteriilor și dăunătorilor mărunți. Iar de ei e mai greu să scapi decât de firimituri. Prin urmare, dulapurile de bucătărie trebuie curățate complet o dată la 2 luni.

#5. Un singur burete pentru toate ocaziile

Din păcate, contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri. Și dacă ai în arsenal un singur burete cu care ștergi și masa, și vesela, și chiuveta, și blatul de bucătărie, și podeaua (dacă mai scapi câte o picătură de gem sau un albuș de ou) – să știi că vei da de belea.

Milioanele de bacterii de pe chiuvetă cu mare drag vor migra pe burete, care este cald, umed și murdar – numai bun pentru răspândirea activă a lor, iar din burete, în farfurii. De altfel, buretele trebuie schimbat sau dezinfectat în fiecare săptămână.

#6. Scuturatul covorașelor pe fereastră

Lenea e mare cucoană. Această tactică nu duce la nimic bun. Praful se întoarce înapoi, ba mai mult, nu doar în cameră, ci și peste tine – în ochi, pe păr, în plămâni. După ce vei termina procedura, te vei trezi cu geamul murdar și pervazul plin de gunoi.

#7. Absența obiceiul de a face curat

Folosește regula celor 20 de minute. Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul.

Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va fi nevoie să mărești timpul alocat. De altfel, obiceiul de a face curat e foarte sănătos din punct de vedere emoțional. Mai multe despre acest lucru am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Menajul ca terapie: 4 obiceiuri zilnice pentru a păstra ordinea atât în casă, cât și în viață!