Iodul – îngrășământul-minune pentru mușcate! Cum îl folosim ca planta să înflorească tot anul?

Mușcata este o floare rustică, decorativă, cu frunze rotunjite și parfumate, bogată în flori viu colorate, ce emană voie bună și optimism pe tot parcursul anului. Mușcatele se disting printr-o aromă ușoară, delicată, capabilă să învăluie cu prospețime întreaga casă.

Planta este nepretențioasă, ușor de întreținut, toamna și iarna se simte grozav pe pervaz sau în colțul unei camere bine iluminate, iar primăvara poate fi așezată la balcon. Aceasta trebuie udată la fiecare 3 zile, iar ca să înflorească abundent pe tot parcursul anului, vara și toamna trebuie hranită cu iod.

Îngrijire mușcată în ghiveci

Iodul este un fertilizator excelent pentru mușcate. De altfel, planta este indiferentă față de îngrășămintele organice. Pentru ca mușcata să rămână verde și să înflorească intens, se utilizează îngrășăminte minerale, care conțin iod, fluor, azot și potasiu. Acestea sunt principalele ingrediente care vor ajuta geranium-ul să crească fericit.

Fertilizarea trebuie începută imediat cum frunzele încep să îngălbenească. De regulă, de la mijlocul verii până toamna târziu. De altfel, dacă marginile frunzelor îngălbenesc înseamnă că planta trebuie udată mai des, iar dacă frunzele sunt moi și ușor putrezite, înseamnă că floarea este udată în exces.

Pentru a prelungi perioada de înflorire a mușcatei, frunzele galbene și florile ofilite trebuie îndepărtate regulat. Iar pentru un efect și mai pronunțat, unele gospodine folosesc în calitate de supliment o soluție pe bază de iod.

Iod pentru mușcate

Dizolvă o picătură de iod și 2 lingurițe de apă oxigenată într-un litru de apă caldă. Amestecă soluția bine, agitând borcanul câteva minute și lasă-l să stea timp de o oră. Înainte de a turna soluția în ghiveci, curăță solul de frunze uscate și alte resturi organice, ca lichidul să ajungă ușor la rădăcini.

Stratul superior de pământ trebuie ușor afânat pentru a facilita pătrunderea apei în sol, iar soluția se toarnă nu pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci. Altfel tulpina pelargoniei va avea de suferit. Udă planta cu atenție, ca stropii să nu cadă pe frunze sau pe tulpină. De regulă, 50 de ml de soluție la fiecare tufiș e mai mult decât suficient. Fertilizarea trebuie făcută săptămânal.

Compușii minerali vindecă planta, întăresc sistemul radicular al acesteia, normalizează procesele metabolice, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața. Iar pe deasupra, previn degradarea rădăcinilor, stimulează înflorirea plantei și îmbunătățesc rezistența acesteia la dăunători.

Citește și: Fie iarna cât de rece: 9 flori de apartament care înfloresc tot anul!