Între mit și realitate: poți mânca înghețată atunci când te doare gâtul ?

De ce te poate durea gâtul ?

Adesea, o durere în gât este asociată cu hipotermie. Dacă dacă nu-ți pui o eșarfă – salut, bine-cunoscuta senzație a unui cactus blocat în gât. Prin urmare, oamenii care au răcit privesc cu prudență la înghețată. De fapt, nu frigul în sine provoacă inflamația, ci infecțiile virale și bacteriene care atacă organismul imunitar compromis. În plus, durerea poate fi foarte diferită – de la disconfort local la probleme grave la înghițire.

Un tip destul de comun de durere în gât se numește faringită. De obicei, cu faringită, gâtul devine roșu, există o senzație de gâdilat – este neplăcut. Dar în general nu provoacă suferințe grave unei persoane. ‎

Dacă inflamația a afectat coardele vocale, iar vocea devine răgușită, aceasta este laringită. Se caracterizează prin durere care zgârie. Poți întâlni și o senzație de nod în gât sau senzația că ceva gâdilă în gât și te face să tușești constant.

Dar cu amigdalita acută sau durere în gât, fiecare înghițitură este însoțită de dureri severe. Ideea este că boala afectează amigdalele palatine: acestea sunt acoperite cu placă purulentă și se umflă. Uneori atât de mult încât blochează căile respiratorii.

Una dintre complicațiile grave ale amigdalitei este abcesul. În acest caz, infecția bacteriană se răspândește la țesuturile din jurul amigdalelor și se formează un abces impresionant în gât. Cu un abces, este dificil pentru o persoană să deschidă gura, să înghită saliva, durerea chinuitoare poate fi dată în urechi și dinți.

Poate înghețata să vindece durerea în gât ?

Înghețata drept tratament ? – cu siguranță nu. Deoarece cauzele bolii se află în infecții, terapia ar trebui să vizeze combaterea virușilor și bacteriilor. Pentru a ameliora starea, experții prescriu medicamente antiseptice și antiinflamatoare. Și în cazurile severe, recurg la antibiotice sau chiar la proceduri chirurgicale.

Cu toate acestea, multe recomandări pentru auto-tratament ajută cu adevărat să faci față simptomelor bolii. De exemplu, bea multă apă, hidratează mucoasa inflamată și ameliorează iritația.

Cu băuturi reci și înghețată există nuanțe. Așadar, experții de la un centru de cercetare, ne recomandă consumul acestui desert în cazul unei faringite sau a unei  inflamații cauzate de streptococi pentru a înăbuși durerea, deoarece frigul are un efect anestezic. Dar pentru laringită, nu există o astfel de recomandare. Poate pentru că corzile vocale sunt mai pasionate de căldură.

În ghidul Centrelor Americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, nu se pune problema vreunei beneficii practice ale înghețatei (precum și ale altor alimente și băuturi reci). Prin urmare, merită să vă concentrați asupra propriilor sentimente. Dacă câteva guri de înghețată îți ameliorează cu adevărat starea, nu îți neglija dorința.

Un caz special în această problemă este abcesul. Dacă boala nu este „prinsă” într-un stadiu incipient, atunci medicul va trebui să deschidă abcesul și să dreneze rana. În acest caz, este mai bine să soliciți în avans unui specialist recomandări privind nutriția și să afli ce alimente și la ce temperatură poți mânca după manipulare.

Cum să mănânci corect înghețată atunci când te doare gâtul ?

Când gâtul este inflamat, nu este nevoie să-l iriți din nou. Alege un tratament „moale” – fără aditivi, acizi, nuci, semințe și chipsuri de ciocolată.

Nu mânca în exces. Nicio recomandare nu spune că poți mânca tone de înghețată. În plus, nu uita că alimentația trebuie să fie completă și echilibrată. Acest lucru este deosebit de important în timpul bolii.

Dacă îți este greu să înghițiți, nu mușca în felii mari care sunt greu de înghițit. Așteaptă ca înghețata sau șerbetul să se topească puțin.

Și după desert, ar trebui să-ți clătești gâtul. Microorganismele patogene iubesc un mediu dulce, așa că este mai bine să speli resturile de înghețată cu o soluție antiseptică.

Dar tu iubești înghețata ? Pe tine te ajută la ameliorarea durerii de gât ? Așteptăm să ne scrii mai jos în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !