Inspiră adânc: 15 plante de cameră care purifică aerul și sunt ușor de întreținut!

Nu toată lumea are norocul să locuiască într-o zonă urbană curată și ecologică, și chiar dacă are, transportul, instalațiile industriale, mobilierul și alte materiale de decor nu au dispărut nicăieri. Acestea poluează aerul pe care îl inspirăm, atât în casă, cât și în afara ei și ne afectează calitatea vieții și starea sănătății.

Din fericire, fiecare din noi are posibilitatea să-și cumpere plante de apartament, care sunt ușor de întreținut, dar mai important, fac o treabă grozavă contra toxinelor din aerul pe care cu toții îl respirăm.

Flori de cameră care curăță aerul

Rapis

Rapisul este una din una din cele mai eficiente plante în lupta cu aerul poluat. Floarea neutralizează particulele de formaldehidă, benzen și toluen. În plus, acest palmier nu e deloc pretențios în ceea ce privește umiditatea aerului din camera ta, simțindu-se bine la temperaturi de până la 22 ° C. Păstrează-l lângă fereastră, deoarece adoră lumina.

Scheffler

Planta Scheffler este o soluție bună pentru amatorii de tutun, deoarece se descurcă foarte bine cu absorbția acestuia. Nu e nevoie să o uzi des, dar îți recomandăm să-i stropești frunzele în fiecare zi. Floarea preferă temperaturile moderate, de aia, ar fi mai bine să o ții într-o cameră cu aer condiționat, dar nu lângă curentul de aer.

Citește și: 10 Plante de cameră care vor crea microclimatul perfect în casa ta!

Plante de apartament care produc oxigen

Chamaedorea

Chamaedorea preferă temperaturile de până la 20 ° C și umiditate înaltă. Prin urmare trebuie stropită sau ținută lângă un umidificator sau recipient cu apă. Floarea crește destul de încet (2-3 frunze pe an), deci este mai bine să cumperi din start un exemplar de mărimea dorită.

Ficus Benjamin

Ficusul Benjamin este un arbust pestriț, nepretențios, care absoarbe substanțele toxice din aer, în special formaldehida și benzenul. Acesta e potrivit pentru camere luminoase, cu temperaturi cuprinse între 20 și 25 ° C. Deoarece planta atrage praful, aceasta stropită atent cu un jet de apă la fiecare 2 săptămâni.

Citește și: 6 plante de interior care aduc beneficii locuinței tale

Plante de interior care purifică aerul

Dracaena

Dracaena este eficientă împotriva formaldehidei. Planta e rezistentă la lumina artificială, nu e foarte exigentă la umiditate, dar iubește să fie stropită periodic.

Iedera

Iedera este ușor de întreținut și neutralizează particulele de formaldehidă, amoniac și benzen. Surprinzător, dar planta în sine este destul de toxică, prin urmare, dacă ai copii sau animale de companie care din întâmplare pot să mestece vreo frunză, mai bine să renunți la acestă floare.

Citește și: Periculoase pentru cei mici: 8 plante de interior de care trebuie să scapi urgent dacă ai copii!

Flori de cameră ușor de întreținut

Chlorophytum

Chlorophytum este o  plantă care se bucură de mare popularitate la noi în țară, crește rapid și se înmulțește ușor. Este considerată una dintre cele mai nepretențioase plante. Preferă lumina puternică, dar poate crește și în semiumbră. Frunzele acesteia sunt adorate de pisici, așa că mai bine să alegi un ghiveci suspendat.

Spathiphyllum

Spathiphyllum este o floare cu o coroană luxuriantă și abundentă, dar în același timp, nepretențioasă. Îți recomandăm să-i stropești frunzele din când în când, dar poate supraviețui și într-o cameră cu aer uscat.

Plante care curăță aerul din casă

Nephrolepis

Nephrolepis sau feriga de cameră este o plantă de interior care se simte excelent departe de soare și poate crește în absența acestuia, mulțumindu-se cu lumina artificială. Floarea purifică aerul de impurități și reduce cantitate de dioxid de carbon din încăpere într-un ritm foarte accelerat.

Filodendron

Filodendronul se descurcă de minune cu formaldehida, dar, din păcate, mai puțin bine cu frigul, așa că nu-l cumpăra iarna. Temperatura optimă de păstrare este de la 16 la 25 ° C, iar solul trebuie să fie poros (ca și pentru orhidee) și hidratat cu regularitate.

Citește și: Nu au nevoie de lumină: 10 plante de apartament care preferă umbra!

Plante de apartament benefice sănătății

Scindapsus Potos

Grație frunzelor sale mari, Potos absoarbe multe substanțe toxice. Acesta este destul de tolerant la umbră și se simte bine la temperatura camerei. Planta crește destul de repede și chiar nu trebuie să o uzi des (frunzele îngălbenite semnalează excesul de umiditate, iar cele cu vârfuri uscate, insuficiența).

Syngonium

Syngonium este ușor de îngrijit, tolerant la umbră, nepretențios la umiditatea aerului și preferă hidratarea moderată. Datorită frunzelor mari, purifică o cantitate mai mare de aer, decât plantele de cameră obișnuite.

Plante de apartament care oxigenează aerul

Anthurium

Anthurium curăță aerul de formaldehidă, toluen și amoniac, este termofil (de la 20 la 28 ° C),  dar tolerează bine umbra. Din câte observi, este o plantă foarte frumoasă și nu-ți va fi deloc greu să o găsești în magazin.

Cissus

Cissus, este o plantă cățărătoare, nepretențioasă, care se simte bine în semiumbră și lumină difuză. Aceasta mai este numită vița de apartament și arată bine în ghiveciuri suspendate.

Gerbera

Frunzele sale vor curăța aerul de substanțe dăunătoare pe tot parcursul anului, iar florile îți vor purifica sufletul. Ce-i drept, Gerbera e puțin mai greu de întreținut, deoarece are nevoie de umiditate înaltă și multă lumină.

Sfaturi pentru îngrijirea florilor de cameră

– Udă florile când solul din ghiveci se usucă complet;

– Nu le expune la acțiunea directă a soarelui;

– Schimbarea ghiveciului trebuie făcută primăvara sau la începutul verii;

– Adaugă nutrienți în sol în perioada de creștere, înflorire sau când planta este bolnavă;

Citește și: O gură de aer proaspăt: 11 flori de interior pentru fiecare cameră din casa ta!