Înmulțirea violetelor prin frunze: 5 sfaturi simple pentru violete de invidiat!

Violeta de Parma, numită și Violeta africană este una din cele mai îndrăgite flori de cameră din lume. Aceasta și-a câștigat popularitatea grație aspectului delicat, frunzelor viu colorate și ușurinței cu care se îngrijește.

Violeta africană are frunze rotunde, acoperite cu perișori fini, și flori mici, delicate, ce acoperă o paletă largă de culori. Aceasta e cadoul perfect pentru orice ocazie și o adevărată podoabă a oricărui pervaz.

Înmulțirea Violetei de Parma

De regulă, violeta africană se înmulțește primăvara, prin butași de frunze. Procedura nu e deloc complicată, dar sunt câteva aspecte la care ar trebui să atragi atenția pentru a obține violete noi, la fel de frumoase ca floarea-mamă.

#1. Alegerea frunzei

Calitatea plantei depinde de calitatea butașului. Prin urmare, nu te sfia să alegi frunze tinere, frumoase, rezistente, chiar din rândul din mijloc. Acestea prind rădăcini mai ușor și dezvoltă mai multe frunzulițe decât butașii laterali.

În condiții de umiditate înaltă, frunzele pot fi conservate lejer timp de 2-3 zile. Cu alte cuvinte, poți să transporți un butaș chiar și din alt oraș, după ce ai vizitat un prieten care crește violete.

#2. Tăierea butașului

Butașul se taie de la bază, sub un unghi de 45 de grade, folosind un cuțit sau o lamă ascuțită. Alege o frunză tânără, nu foarte lungă. În mod ideal, ar trebui să aibă 3-5 cm. O frunză mai lungă va îngreuna înrădăcinarea butașului. Locul tăieturii poate fi prelucrat cu praf de cărbune activat sau cenușă de lemn.

#3. Formarea rădăcinilor

Frunzulițele tăiate se pun într-un pahar cu apă, astfel încât doar rădăcinuța lor să interacționeze cu lichidul. Pentru comoditate, poți acoperi gura paharului cu folie de aluminiu, lăsând o gaură în mijloc, astfel încât butașul să stea drept și să primească cantitatea de apă necesară.

Așază paharul într-un loc ferit de temperaturi înalte și lumina directă a soarelui. Violeta iubește aerul umed, dar nu tolerează apa stagnantă. Prin urmare, va trebui să creezi un sistem de drenaj. Pentru asta, pune spumă de poliester la fundul paharului sau introdu un pahar cu găuri într-un pahar mai mare. În acest fel vei preveni degradarea rădăcinilor.

 

#4. Transplantarea butașului

De regulă, după 2-3 săptămâni încep să apară primele rădăcinuțe necesare pentru dezvoltarea ulterioară a plantei. La această etapă butașul se mută într-un pahar cu un amestec de nutrienți. La transplantarea în pahar (ghiveci) introdu frunza în sol, după care, udă pământul cu apă caldă (26-28 °C).

#5. Dezvoltarea frunzulițelor

Dacă ai făcut totul corect, deja după două luni vor apărea primii mugurași. Iar peste încă 2 săptămâni, când aceștia vor căpăta o culoare verde-intens și vor crește până la 3-5 cm lungime, poți transplanta floarea într-un ghiveci obișnuit. Deja peste câteva luni, violeta va înflori.

Citește și: Secretul orhideelor frumoase: 5 sfaturi simple ca orhideea să înflorească abundent!