Îngrășăminte pentru orhidee: Cu ce să-ți alinți orhideea ca să înflorească neîncetat?

Orhideea a fost dintotdeauna un simbol al feminității și frumuseții absolute. Deasupra ei atârnă un aer sacru și misterios. Dar ca oricare altă plantă, orhideea are nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta normal și a ne bucura ochii, plămânii și sufletul.

Recent, am publicat un articol în care am discutat în detaliu despre tot ce trebuie să faci ca orhideea să înflorească abundent în apartament. Ca să te bucuri de florile și mireasma ei, trebuie să o ferești de lumină, să-i asiguri temperatura optimă, să o uzi regulat și să o mai și hrănești.

Îngrășăminte pentru orhidee

Dar cu ce să o hrănești ca să înflorească frumos? Fii pe pace, pentru a face orhideea să înflorească neîncetat nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Totul este ieftin și la îndemână. Iată câteva rețete eficiente, care nu costă aproape nimic:

1. Adaugă trei picături de iod într-un litru de apă de ploaie (fără clor). Planta se udă timp de o lună, în regim obișnuit, în special primăvara și iarna. Iodul este un fertilizator excelent pentru toate plantele de apartament.

2. Dizolvă 2 lingurițe de apă oxigenată și o picătură de iod într-un litru de apă caldă. Amestecă soluția bine, agitând borcanul câteva minute și lasă-l să stea timp de o oră. Înainte de a turna soluția în ghiveci, curăță solul de frunze uscate și alte resturi organice, ca lichidul să ajungă ușor la rădăcini. Fertilizarea trebuie făcută săptămânal timp de o lună.

#3. Dizolvă 1 gram de acid boric în 4 litri de apă caldă. Stratul superior de pământ trebuie ușor afânat pentru a facilita pătrunderea apei în sol, iar soluția se toarnă nu pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci, ca tulpina să nu aibă de suferit. Udă planta cu atenție, ca stropii să nu cadă pe frunze sau pe tulpină.

#4. Dizolvă 2 grame de acid succinic într-un litru de apă caldă. Modul de aplicare rămâne același.

#5. Toarnă o lingură de amoniac într-un litru de apă caldă. Modul de aplicare rămâne același.

#6. Curăță 4-5 cartofi de mărime medie, mărunțește cojile și pune-le într-o oală cu apă clocotită (1 litru de apă). Lasă cojile să fiarbă timp de 15-20 de minute și așteaptă ca infuzia să se răcească. După care, filtrează conținutul ei folosind o bucată de tifon. În perioada de înflorire, udă planta cu această soluție, fără a stropi frunzele, turnând câte 50 de ml de apă în fiecare zi, timp de două săptămâni. Iar ca amestecul să-și mențină proprietățile cât mai mult timp, păstrează lichidul în frigider.

Compușii minerali vindecă planta, întăresc sistemul radicular al acesteia, normalizează procesele metabolice, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața. Iar pe deasupra, previn degradarea rădăcinilor, stimulează înflorirea plantei și îmbunătățesc rezistența acesteia la dăunători.

Citește și: Secretul orhideelor frumoase: 5 sfaturi simple ca orhideea să înflorească abundent!