Cum cartofii îți pot salva orhideea? Rețeta care îi va da o nouă viață orhideei tale!

Orhideea a fost dintotdeauna un simbol al feminității și frumuseții absolute. Deasupra ei atârnă un aer sacru și misterios. Nu întâmplător, din cele mai vechi timpuri bărbații erau gata să treacă prin foc și sabie pentru a-i dărui iubitei o orhidee. Dar ca oricare altă plantă, orhideea are nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta normal și a ne bucura ochii, plămânii și sufletul.

Recent, am publicat un articol în care am discutat în detaliu despre tot ce trebuie să faci ca orhideea să înflorească abundent în apartament. Ca să te bucuri de florile și mireasma ei, trebuie să o ferești de lumină, să-i asiguri temperatura optimă, să o uzi regulat și să o mai și hrănești.

Dar fii pe pace, pentru a face orhideea să înflorească frumos nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Îngrășământul-minune se află la tine în casă și nu te costă nimic.

Îngrășământ orhidee făcut acasă

Surpinzător, dar pentru a întreține o plantă atât de frumoasă și delicată ca orhideea, vei avea nevoie doar de câțiva cartofi. Mai bine zis, de cojile acestora. Cojile de cartofi sunt o sursă naturală de substanțe nutritive, care îmbunătățesc sistemul radicular și metabolic al plantei.

Ele sunt un fertilizator ieftin, dar eficient. Îngrășământul poate fi aplicat sub diferite forme (infuzie, pulbere, sub formă brută) și pe lângă substanțele nutritive din componența lui, acesta are proprietatea de a asimila compușii din sol, facilitând absorbția lor de către plante. De altfel, un asemenea îngrășământ e bun nu doar pentru orhidee, ci și pentru oricare altă plantă de interior sau de grădină.

Beneficiile cojilor de cartofi pentru orhidee

Cojile de cartofi conțin o groază de substanțe nutritive benefice pentru plantă: glucoză, acid ascorbic, acizi organici, amidon, fosfor, fluor, potasiu, magneziu etc.

Compușii minerali și organici din cojile de cartofi vindecă planta, întăresc sistemul radicular al acesteia, normalizează procesele metabolice, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața. Iar pe deasupra, previn degradarea rădăcinilor, stimulează înflorirea plantei și îmbunătățesc rezistența acesteia la dăunători.

Îngrășământ natural pentru orhidee

Pentru a prepara un astfel de îngrășământ, curăță 4-5 cartofi de mărime medie, mărunțește cojile și pune-le într-o oală cu apă clocotită (1 litru de apă). Lasă cojile să fiarbă timp de 15-20 de minute și așteaptă ca infuzia să se răcească. După care, filtrează conținutul ei folosind o bucată de tifon.

În perioada de înflorire, udă planta cu această soluție, fără a stropi frunzele, turnând câte 50 de ml de apă în fiecare zi, timp de două săptămâni. Iar ca amestecul să-și mențină proprietățile cât mai mult timp, păstrează lichidul în frigider.

Îngrășământ pentru orhidee sub formă de pulbere

Pentru a pregăti pulberea, cojile de cartofi trebuie uscate în prealabil. De altfel, înainte de a le usca, va trebui să clătești cojile în apa rece, după care să le storci bine cu mâinile pentru a elimina excesul de umiditate. Abia apoi, cojile pot fi uscate în aer liber sau în cuptor.

În primul caz, cojile se așează într-un singur strat pe o bucată de hârtie și se lasă la balcon sau pe pervaz timp de 10 zile (ferite de razele directe ale soarelui). Iar în cel de-al doilea, se usucă în cuptor timp de 3-4 ore, la temperatura de 100 °C.

Cojile uscate se mărunțesc și se păstrează într-un săculeț de tifon pentru o aerisire corectă. Pulberea obținută trebuie aplicată pe sol o dată la 4 săptămâni.

Citește și: Florile fericirii: 7 plante care vor aduce dragostea și norocul în casa ta!