Încă mai speli adidașii manual? 3 motive să încetezi să faci acest lucru!

Spalarea încălțămintei sport în mașina de spălat rufe: Bine sau rău?

Adidașii pot fi spălați în mașina de spălat, ba mai mult, trebuie! Nu doar pentru un aspect îngrijit, ci și pentru igiena picioarelor. Eu îmi spăl adidașii în acest mod de mai bine de 10 ani, în fiecare lună, și nu am regretat niciodată, din cel puțin 3 motive. În primul rând este mai eficient. În al doilea rând este mai ușor. În al treilea rând este mai igienic. Pentru a preveni deteriorarea acestora, există câteva reguli elementare pe care toată lumea le poate urma.

Cum să cureți adidașii, fără să-i distrugi de la prima spălare?

Scoate șireturile și tălpicii și clătește adidașii sub apă rece. Ulterior, cu ajutorul unei scobitori, înlătură pietricelele, frunzele, lemnul care a rămas blocat în talpa acestora. După care fă rost de un sac de rufe pentru încălțăminte sau o față de pernă veche și înfășoară încălțămintea, iar spațiul gol rămas, îl poți completa cu un prosop, ca pantofii să nu se lovească de tambur. Alege temperatura și programul de spălare potrivit și pornește mașina.

Citește și: Curățarea adidașilor: 7 reguli pentru a le întoarce starea perfectă!

Spalarea adidașilor albi

Uneori, apar anumite dificultăți la curățarea adidașilor de culoare albă. Dacă mașina de spălat rufe nu a dat rezultate, te va ajuta o periuță veche de dinți și puțin săpun, cu care va trebui să șlefuiești suprafața pantofilor.

Programul de spălare pentru încălțăminte sport

De regulă, eu aleg unul din următoarele moduluri:

– Încălțăminte sport

– Spălare manuală

– Spălare delicată

Dacă mașina ta de spălat rufe nu are modulele enumerate mai sus, setează cea mai joasă temperatură, cea mai scurtă durată de spălare și viteza minimă de rotire a tamburului.

Citește și: Spălatul rufelor: 10 sfaturi cum să folosești corect mașina de spălat!

Detergent pentru spălarea încălțămintei

Poți folosi atât un detergent uscat, cât și unul lichid, dar din punctul meu de vedere, a doua opțiune este mai bună, deoarece lasă mai puține urme.

La ce temperatură se spală adidașii?

Setează temperatura minimă. De obicei, e vorba de 20-30 de grade, deoarece la temperaturi înalte se deteriorează țesăturile din care sunt confecționați adidașii.

Cum să usuci adidașii după spălare?

Pantofii trebuie uscați la temperatura camerei, într-o încăpere bine ventilată. Pentru a accelera uscarea lor, îi poți umple cu șervețe uscate sau hârtie mototolită, care îmbibă excesul de umezeală. Nu îi usca lângă radiator, cu un uscător sau alte surse de căldură, deoarece acestea pot deteriora țesăturile și compoziția adezivă. Expunerea la soare, la fel, este contraindicată.

Citește și: Cum speli corect înălțămintea în mașina de spălat, fără riscul de a o distruge?

Spălarea adidașilor cu membrană (Gore-Tex, Texapore etc)

În același mod, dar cu condiția că vei folosi detergenți speciali pentru spălarea membranelor. Nu utiliza soluții care conțin grăsime, ulei, ceară, deoarece acestea limitează permeabilitatea la vapori a materialului.

Curățarea adidașilor din piele întoarsă

Acest tip de încălțăminte nu poate fi curățat în mașina de spălat rufe, ci doar manual, cu apă caldă, săpun și atenție deosebită. Sub nici o formă nu folosi perii dure, iar după spălare, nu uita să aplici pe pantofi o soluție contra umezelii. Petele vechi pot fi înlăturate cu benzină sau soluție de alcool, petele grase cu soluție de sodă sau detergent pentru vase. Totuși, pentru a evita deteriorarea, nu lăsa soluția peste adidași pentru mult timp.

Spălarea adidașilor manual

Pentru spălarea manuală vei avea nevoie de apă rece, săpun, detergent și puțină răbdare. Clătește adidașii de murdărie, extrage pietricelele și spală-i ușor cu săpun. Nu-i înmuia complet în apă ca să nu-și piardă forma. După care, lasă-i să se usuce și stropește-i cu spray impermeabil.

Scoate mirosul urât din încălțăminte

Uite 4 metode eficiente:

– Deodorant pentru pantofi;

– Șterge-i din interior cu apă oxigenată;

– Spală-i în mașina de spălat rufe;

– Spală-i manual cu apă rece și săpun;

Află mai multe despre modul de funcționare al mașinii de spălat aici: Iată de ce și cum trebuie să cureți corect mașina de spălat rufe: 5 sfaturi practice