Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!

Fiecare din noi petrece aproximativ o treime din viață dormind. Prin urmare, achiziționarea unei perne merită mai multă atenție decât pare la prima vedere. Perna influențează direct calitatea somnului, iar măsura în care te odihnești în timp ce dormi determină productivitatea și nivelul de satisfacție la locul de muncă, confortul fizic și emoțional, relațiile cu cei din jur și pofta de viață.

De aceea trebuie să fii foarte atent atunci când alegi perna, salteaua și lenjeria de pat, fiindcă o alegere greșită poate avea efecte neplăcute pe termen lung, atât în plan fiziologic, cât și social sau emoțional. Deoarece ținem la sănătatea ta, astăzi te vom ajuta să alegi corect perna pe care dormi pentru a avea un somn sănătos și împlinit.

Pernă ortopedică pentru cervicală

Perna ortopedică e indispensabilă pentru persoanele care suferă de dureri cervicale de gât și de cap, dar și pentru prevenirea durerilor de spate și a afecțiunilor coloanei vertebrale. Aceasta are o formă fixă, specială, astfel încât gâtul și coloana vertebrală să ia o poziție corectă în timpul somnului. Totuși, îți recomandăm să te consulți cu un specialist înainte de a cumpăra o pernă ortopedică.

Perna anatomică pentru un somn odihnitor

Perna anatomică e realizată din materiale care îi permit să se adapteze în funcție de forma corpului tău. Cu alte cuvinte, aceasta se pliază sub forma gâtului și coloanei vertebrale. De obicei, e vorba de o pernă din latex cu husă de bumbac, umplută cu spumă cu memorie. Avantajul său este că contribuie la combaterea oboselii, relaxarea mușchilor gâtului și a spatelui.

Citește și: Produsele care asimilează melatonina: hormonul tinereții și a somnului bun

Perna potrivită în funcție de poziția somnului

Pentru un somn ușor și liniștitor e suficientă o pernă de mărimea 50 x 70 cm.  Atunci când alegi înălțimea, nu uita că pentru un somn sănătos coloana vertebrală trebuie să fie complet dreaptă. Pernele înalte se potrivesc celor care preferă să doarmă pe o parte, astfel încât perna să completeze spațiul dintre umăr și ureche. Dacă dormi pe spate, îți sugerăm să alegi o pernă fermă, cu înălțimea de 8-10 cm, care oferă un suport mai bun pentru gât. Iar dacă dormi pe burtă, cu fața în jos, vei avea nevoie de o pernă aproape plată, ca să nu pui presiune pe sistemul circular și respirator.

Citește și: Cum speli pernele în condiții casnice? Lecție pentru gospodinele desăvârșite

Cum alegem umplutura pentru perne?

Perne din puf de gâscă și pene

Atunci când vrei să cumperi o pernă, fii atentă la compoziția husei de pernă. Cu cât are mai mult puf, cu atât va fi mai ușoară. Avantajul său este că e sută la sută naturală, dar dezavantajul principal e că pot apărea acarieni. Prin urmare, acestea sunt contraindicate persoanelor alergice.

Pernă din spumă poliuretanică

Acestea sunt elastice, moi și foarte ușoare. În plus, nu provoacă alergii și sunt ușor de spălat. Din minusuri trebuie să menționăm că sunt destul de fragile.

Perne din lână

De obicei, acestea sunt confecționate din lână de oaie sau cămilă. Acestea sunt moi și rezistente, păstrează bine căldura și sunt ușor de ventilat. Totuși, acest material poate provoca alergie și are o durată scurtă de viață, deoarece lâna se descompune în fire mai mici.

Perne din bambus

Pentru confecționarea acestora este folosită o fibră specială de bambus, un material moale, ușor și elastic. Aceste perne sunt durabile și ecologice. Fibra de bambus are efect bactericid, ceea ce înseamnă că rezistă la acțiunea microorganismelor. Pernele din acest material nu au minusuri evidente.

Perne cu mătase

Acestea păstrează bine forma, sunt ușoare, moi și suficient de elastice, nu provoacă reacții alergice și se spală ușor. Ce-i drept, sunt destul de costisitoare.

Perne din bumbac

Firele de bumbac sunt folosite ca umplutură. Nu sunt periculoase pentru persoanele care suferă de alergii, sunt ușor de ventilat și relativ ușor de spălat. Pernele din bumbac sunt moi, dar se deformează ușor.

Perne din latex

Acest material este utilizat în mod obișnuit la confecționarea pernelor anatomice și ortopedice. Aceste perne sunt foarte rigide, ferme și susțin bine gâtul. Latexul poate fi artificial sau natural, dar ambele materiale sunt hipoalergenice.

Perne cu spumă de memorie

Acest material artificial este folosit la producerea pernelor anatomice. Este destul de greu, dar în schimb, perna este netedă, moale și se pliază perfect sub conturul corpului. Dezavantajul este că sunt greu de aerisit.

Citește și: Cum să faci dormitorul confortabil: 5 sugestii importante de la designeri

Sfaturi pentru alegerea pernei corecte

– După apăsare, forma pernei trebuie să se recupereze rapid și ușor;

– Umplutura trebuie să fie distribuită uniform;

– Husa trebuie să fie cusută mărunt, fără fire proeminente;

– Perna nu trebuie să aibă un miros chimic accentuat;

– Dacă ai tensiune arterială scăzută ar trebui să alegi perne moi și viceversa;

– Pentru femei însărcinate există perne speciale cu lungimea de 1,7 – 1.9 m, care permit luarea celei mai comode poziții;

– Eticheta trebuie să conțină toată informația despre produs;

Dacă informația din acest articol a fost utilă pentru tine, își recomandăm să citești și: Cum să dormi bine: 8 trucuri utile pentru cei care au probleme cu somnul!