Iată cum să-ți construiești casa perfectă: 4 sfaturi prețioase de la un arhitect experimentat

Atunci când decid să-și facă o casă, oamenii vor de toate pentru toți. Își doresc o casă spațioasă ca să încapă și copiii și nepoții. Își doresc o piscină, ca să înoate periodic în ea. Își doresc un garaj, care cu timpul se umple cu instrumente, biciclete și alte lucruri pentru casă, iar automobilul rămâne în ogradă.

Arhitectul, Alexandru Borodin, în 15 ani a reușit să construiască mai mult de 500 de case. El, din propria experiență, știe care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comit clienții atunci când construiesc o locuință. Arhitecților și constructorilor nu le rămâne decât să realizeze aceste idei nechibzuite.

De fapt, e suficient să respectăm doar câteva reguli, pentru a avea o casă corespunzătoare necesităților noastre. Cine, dacă nu arhitectul, știe care sunt aceste reguli?

1. Construim doar pentru noi

În prezent, viața e foarte dinamică. Au trecut timpurile în care locuințele se construiau pentru câteva generații. De ce să cheltuiești prea mulți bani pentru o casă mare, de care nu vor avea nevoie copiii tăi? De ce să construiești o locuință pentru câteva sute de ani, dacă ea nu va trebui nimănui deja peste 40 de ani?

2. Calculăm bine resursele și economisim pe mărunțișuri

Nu o singură dată, arhitectul a avut construcții care au durat 10-15 ani. Problema constă în faptul că oamenii nu pot să-și calculeze bine resursele și își schimbă mereu planurile.

Alexandru se indignează că deseori clientul plătește pentru un proiect de design mii de dolari, iar apoi când merge la magazin pentru a cumpăra o gresie deja stabilită din timp, o alege pe cea care-i place la moment. Întrebarea rămâne: de ce să plătești pentru design, dacă oricum vei face cum vrei?

3. Alegem atent constructorii

Alexandru Borodin este din Belarus. După spusele sale, acolo există o tradiție nescrisă printre muncitorii în construcții. De obicei, orice echipă nouă de constructori critică munca precedentei echipe de muncitori. Și orice greșeală este pasată pe cei care au lucrat până acum. În realitate, echipa nouă muncește la fel de prost ca precedenta. Arhitectul recunoaște că există meșteri buni, dar foarte puțini

4. Organizăm spațiul rațional

Alexandru spune că principala sarcină a arhitecturii nu constă în frumusețea și originalitatea construcției, ci în organizarea rațională a spațiului. Optimal ar fi ca geamul de la bucătărie să fie înspre drum și intrarea în ogradă, așa încât să poți vedea oaspeții care se apropie. Iar zona pentru barbeque să fie poziționată spre apus. Bineînțeles, contează și materialul din care este construită casa!

Alexandru recunoaște că locuințele sale se aseamănă între ele și punctează că ceea ce este cel mai important în proiectele sale e comoditatea.