Iată cum să reacționezi la insulte: Fă asta și vei ieși învingător din orice conflict

Ce fel de viață fără conflicte? Conflictele ne pasc la fiecare pas și oricât de mult am vrea, nu vom putea scăpa de ele. Și nici nu trebuie. Pentru că cei ce trăiesc sunt cei ce luptă. Și dacă cineva te insultă, trebuie să-ți iei apărarea. Dar pentru început, hai să vedem de ce unii oameni îi insultă pe alții.

De ce oamenii insultă?

Motive există cu carul. Începând cu starea de moment și terminând cu încrederea scăzută de sine. Dar nu ne interesează motivul, ci scopul. De cele mai multe ori, oamenii insultă pentru a provoca un conflict. Scopul lor nu e să te jignească, ci să se certe cu tine. Pentru că din ceartă trăiesc. Asta e ceea ce vor cu adevărat.

Iar sarcina ta este să nu le oferi această ocazie. Nebăgarea în seamă este cea mai eficientă metodă de a supune un adversar. Iar dacă vrei să-l faci să-și iasă din pepeni, adaugă la nepăsare puțină politețe și un zâmbet indiferent. Nu există o cale mai simplă de a ieși învingător din conflict.

A fi indiferent înseamnă a fi slab?

Nu. Înseamnă a da dovadă de inteligență și superioritate morală. A fi indiferent nu înseamnă a tace, ci a răspunde calm și nepăsător. Aproape ironic. Înseamnă a pune un punct scurt, dar cutremurător.

În general, atunci când se iscă un conflict, încearcă să nu strigi. Chiar dacă ești furios, nu striga. Țipetele stimulează reacția de apărare și alimentează conflictul. Cu cât mai tare strigi, cu atât te îndrepți mai departe de soluționarea lui. Nu striga nici atunci când cineva strigă la tine. Dacă răspunzi liniștit și politicos, furia se va potoli rapid. Cel care s-a înfuriat se va simți vinovat și, cel mai probabil, va fi primul care își va cere iertare. Dacă scopul lui era altul decât de a genera un conflict.

Această strategie este actuală mai mult pentru conflicte ocazionale, cu persoane pe care nu le cunoști, dar ce să faci cu cei cu care ai conflicte în fiecare zi? În primul rând, trebuie să stabilești niște granițe personale.

Cum să vorbești cu un om certăreț?

1. Fii amabil, vorbește clar, dar nu ridica vocea. NU evita contactul vizual. Fii calm și încrezător. Politețea și calmul îți vor deruta adversarul, iar atât timp cât nu vei răspunde cu strigăt la strigăt, vei fi într-o poziție dominantă.

2. Ia pauze și ascultă până la capăt ce spune. Răspunde lent și ușor indiferent la întrebările interlocutorului. Dacă este nevoie, apelează la întrebări retorice din categoria: crezi că dacă strigi, vom rezolva mai ușor această problemă?

3. Încearcă să dai dovadă de empatie. De multe ori cei care provoacă scandaluri pur și simplu au avut o zi rea. Ascultă, încearcă să-l liniștești, dar fără a îmbrăca rolul de victimă: Ai spus tot ce ai avut de spus? Sper din tot sufletul să te simți mai bine. 

4. Spune o glumă. Umorul este o cale sigură, amiabilă, deloc rușinoasă de a aplana un conflict. E un mod sigur de a lua o poziție dominantă și a calma spiritele în orice context. Acest gest trădează calmul și încrederea de sine.

5. Fii indiferent. Dacă nu găsești puterea să dai dovadă de empatie sau să abordezi lucrurile cu umor, pur și simplu ignoră isteria adversarului. Nebăgarea în seamă este cea mai eficientă metodă de a supune un om care caută să intre în conflict.