Iată cum să amenajezi o bucătărie mică: 10 idei pentru casă și bloc

O bucătărie mică este o adevărată bătaie de cap. Mai ales dacă îți place să gătești și îți petreci toată ziua acolo. Dar pentru că suprafața fizică a bucătăriei nu se poate extinde, singura posibilitate de a câștiga spațiu este reinventarea decorului existent. Iată câteva trucuri din care să te inspiri.

1. Folosește coșuri retractabile

Ele vor optimiza spațiul din bucătărie și vor crea o atmosferă casnică, cordială, în apartamentul tău. Coșurile sunt bune pentru a ține pâinea, fructele, legumele, tacâmurile sau alte elemente de care ai nevoie în timpul gătitului.

2. Extinde blatul de bucătărie

Dacă blatul de bucătărie este mic și îngust, folosește un tocator modern pentru a-l extinde. Astăzi există modele de diferite culori, așa că nu ai cum să dai greș din punct de vedere estetic.

3. Montează suporturi de ușă

Într-o casă mică fiecare centimetru contează și fiecare colț trebuie valorificat, chiar și spațiul gol din spatele ușii, care poate fi mult mai practic decât pare la prima vedere.

4. Profită de nișe

Examinează cu atenție spațiul care te înconjoară. Cu siguranță există locuri pe care nu le-ai valorificat. Chiar și cele mai neașteptate locuri pot fi utilizate în folosul tău. Rafturile au un potențial enorm.

5. Montează suporturi multifuncționale

Suprafața mică nu e un motiv să renunți la un interior elegant, îngrijit și bine gândit. Un suport multifuncțional va face bucătăria mai practică, va optimiza spațiul și va crește confortul vizual în apartament.

6. Folosește mobilier ergonomic

Astăzi există o groază de soluții ergonomice, la prețuri loiale: sertare cu fronturi rotunjite și netede, dulapuri cu front comun, organizatoare pentru sticle și farfurii, blaturi extensibile, sertare cu extensie completă, dulapuri fără mânere, etajere verticale înguste și multe altele.

7. Cumpără organizatoare pentru sertare

Ele sunt asemănătoare cu cele pentru dulapuri și sunt bune pentru tot felul de lucruri mărunte: linguri, furculițe, cuțite, clești etc.

8. Ancorează un magnet de perete

O bandă magnetică ancorată de perete va rezolva două sarcini simultan: pe de o parte, vei avea cuțitele la îndemână, iar pe de alta, vei economisi spațiu, mai ales dacă ai o bucătărie mică. În plus, spre deosebire de suportul de lemn, pe magneți nu se dezvoltă mucegai.

9. Echipează bucătăria cu tije

Într-o bucătărie mică, fiecare centimetru trebuie valorificat. Prin urmare, pe lângă dulapurile tradiționale nu ezita să echipezi peretele cu tije, rafturi, panouri, suporturi magnetice și cuie.

10. Folosește cârlige

Cârligele sunt accesorii universale, care pot fi montate în orice colț al bucătăriei.

Bonus: Iată cât de importantă este cromatica. Reține: cu cât mai mic este apartamentul, cu atât mai compact trebuie să fie mobilierul și cu atât mai luminos trebuie sa fie interiorul.