Greșeala pe care o fac toate gospodinele atunci când pun varza la murat!

Varza se numără printre cele mai folosite murături în timpul iernii, atât pentru sarmale cât și ca preparat separat. Româncele pur și simplu adoră să o pună la murat. Și trebuie să recunoaștem că varza murată este unul dintre cele mai simple și mai delicioase lucruri pe care ni le-a oferit tradiția culinară românească. Și totuși, chiar și aici facem greșeli. Iată câteva greșeli pe care le fac majoritatea gospodinelor atunci când pun varza la murat.

Nu pune varză tânără la murat

Varza tânără este perfectă pentru salate, în timp ce pentru varză murată merită să alegi soiuri târzii sau medii. De cele mai multe ori la murat se pune varza de toamnă, cu frunze subțiri. Când o alegi, trebuie să ţii cont ca varza să fie coaptă, albă şi cu foi subţiri. Iar căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, cu frunzele ferme și neatacate de insecte. Alege căpățâne de diminesiuni medii pentru că sunt mai ușor de tocat.

Așază varza cu cotorul în sus

Varza se taie drept de la cotor, apoi se scobește înauntru, unde se adaugă sare. De asemenea, este important să așezi varza în butoi numai cu cotorul în sus. Multe gospodine greșesc aici și strică tot. Doar așa vei avea verze tari și crocante. Pentru varză mărunțită, varianta ideală este mărunțirea cu un cuțit în bucăți de 5-7 mm grosime. Daca folosești un robot de bucătarie sau un tăietor de legume, bucățile vor ieși mai mici și nu vor fi crocante.

Mare grijă la saramură

Nu folosi sare extrafină. La fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă, numai bună pentru murături. Chiar dacă varza iese puțin mai sărată, ea se poate pune la desărat înainte de a pregăti mâncarea. Dacă vrei arome puțin mai deosebite, poți pune mărar uscat, hrean, gutuie, boabe de porumb sau foi de dafin. De asemenea, dacă vrei ca leguma să fie puțin mai piperată, poți pune ardei iute roșu sau boabe de muștar.

Nu umple butoiul

Apa în care ai turnat sarea trebuie să depășească varza. Pentru a te asigura că varza nu se ridică la suprafață, poți pune un castron greu ca să apese verzele înapoi. După câteva zile ar fi bine să barbotezi puțin saramura, adică să sufli de mai multe ori printr-un furtun introdus la fundul butoiului. În acest fel, sarea și aromele de la fundul butoiului se împrăștie uniform. Aerisirea poate fi repetată de mai multe ori.