
Fiecare persoană își dorește o casă curată, ordonată, plăcut mirositoare, unde să se întoarcă de fiecare dată cu cea mai sinceră și îmbietoare plăcere. Și aici e cazul când totul depinde numai de tine și de determinarea ta. Până la urmă, de ce ai nevoie pentru a face curățenie în casă?
În primul rând de voință și determinare. Iar ca acest proces să fie mai simplu, mai rapid și să-ți dea mai puține bătăi de cap, ai nevoie de produse și instrumente de curățenie potrivite. Hai să vedem care sunt cele 10 obiecte indispensabile, pe care întotdeauna trebuie să le ai la îndemână pentru a menține curățenia în casa ta.
Sfaturi pentru păstrarea curățeniei
Rolă de hârtie pentru bucătărie
La prima vedere e un element mărunt și nesemnificativ, dar imaginează-ți măcar pentru o clipă cum ar arăta viața ta fără aceste prosoape simple de hârtie, care îți dau o mână de ajutor în cele mai diverse situații. Ele se descurcă cu toate tipurile de suprafețe, absorb rapid apa, îndepărtează eficient praful, pot fi folosite pentru ștergea meselor, oglinzilor, ferestrelor etc. Ba mai mult, sunt foarte ieftine și o singură rolă îți ajunge pentru o lună întreagă.
Soluție universală pentru toate suprafețele
De regulă, cu spray-urile contemporane de acest gen poți trata în prealabil cele mai diverse suprafețe: mânere, uși, gresie, robinete, pervazuri, aragazuri etc, iar ulterior, murdăria și grăsimea vor putea fi înlăturate mult mai ușor. Plus la asta, astăzi există o multitudine de soluții eco, care nu dăunează nici într-un fel organismului uman sau animalelor de companie, deci pot fi utilizate fără nici o remușcare.
Citește și: Întrerupătoarele și mânerele: 10 locuri „invizibile” de care uităm când facem curățenie
Sfaturi pentru curățenie generală
Periuță de dinți
Poți folosi pentru curățenie o periuță de dinți mai veche sau poți cumpăra una nouă, special pentru acest lucru. Periuța de dinți este indispensabilă pentru curățarea locurilor greu accesibile și spațiilor mici și înguste. Cu ajutorul ei poți curăța rosturile dintre plăcile de gresie și faianță, petele de pe covoare, tastatura calculatorului, gurile de aerisire sau grilajul cuptorului cu microunde.
Mop cu lamelă din cauciuc
Astăzi pe piață există tot felul de mopuri sofisticate, cu microfibră, cu accesorii, cu mecanisme rotative, cu lavete substituibile etc. Toate sunt bune la început, dar cum timpul acestea se deteriorează, se murdăresc și încep să miroase neplăcut, răspândind murdăria pe podea. Iar când te duci la magazin în căutarea altor lavete, nu mai găsești mărimea potrivită.
Din acest motiv, îți recomandăm să nu te complici și să folosești cea mai simplă și fiabilă opțiune – un mop obișnuit, cu lamelă din cauciuc, care e ușor de întreținut, și mai ușor de stocat și e la fel de eficient în ceea ce privește curățenia.
Citește și: Scapă de ele: 11 lucruri de care trebuie să te desparți atunci când faci curățenie acasă
Sfaturi pentru curățenie în casă
Bicarbonat de sodiu și oțet
Cu ajutorul acestei combinații poți curăța aragazul, cuptorul cu microunde, mașina de spălat rufe, chiuveta, tocătorul, frigiderul, gresia, baia, vasul de toaletă, coșul de gunoi, covoarele, periuțele de dinți, tapetele, salteaua, încălțămintea sportivă și multe altele.
Sticlă cu pulverizator
În continuarea gândului de mai sus. Dacă ai treburi casnice care nu pot fi amânate, de exemplu, îți vin oaspeții și trebuie să cureți oglinzile, dar nu ai nici un agent de curățare potrivit.
Amestecă oțet cu bicarbonat de sodiu, toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator și voila. S-a rezolvat. Vrei să cureți un covor și nu ai o soluție corespunzătoare în acest sens? Amestecă 500 ml de apă cu câteva picături de detergent pentru vase, toarnă în sticla cu pulverizator și s-a rezolvat. Ai nevoie de un spray dezinfectant? Toarnă în apă câteva picături de ulei esențial și puțin alcool etilic și s-a rezolvat! Cu alte cuvinte, posibilitățile pe care ți le oferă acest instrument banal sunt aproape nelimitate.
Citește și: 5 lifehack-uri care te vor ajuta să faci mai rar curățenie
Sfaturi practice pentru curățenie
Ceva ascuțit
Poate fi vorba de un cuțit, un card bancar inutil sau un card de fidelitate din plastic. Pentru ce? Pentru plastilină, gume de mestecat, picături uscate de vopsea și orice altă murdărie aderentă, care poate fi îndepărtată mult mai ușor cu un obiect ascuțit, decât cu cârpa sau peria. Dar ai grijă să nu zgârii suprafețele de care s-au alipit.
Mănuși de menaj
Pe lângă faptul că asigură protecția pielii în timpul curățeniei, acestea pot fi folosite pentru îndepărtarea prafului și părului de animale de pe tapițerie. Pentru asta e suficient să le moi în apă și să ștergi suprafața mobilierului cu mâna.
Citește și: Curățenie pentru leneși: 4 obiceiuri bune, care îți ordonează casa și viața
Sfaturi utile pentru curățenie
Burete de melamină
Cu ajutorul acestuia, poți îndepărta dungile de praf acumulat pe pereți, apărute după ce ai dat cu aspiratorul sau ai mutat mobila dintr-un loc în altul, dar și urmele de creion, marker sau ulei.
Dar ține cont de faptul că suprafețele trebuie frecate cu grijă, altfel vopsea de pe perete se poate estompa, devenind albicioasă. Și dimpotrivă, dacă ești atent și miști buretele ușor, nu va rămâne nici urmă de murdărie.
Pungi pentru gunoi
Orice curățenie începe cu colectarea tuturor deșeurilor în punga pentru gunoi (hârtii, sticle, ambalaje, frunze uscate de plante etc) și se termină cu aruncarea acesteia în ghenă.
Citește și: Dacă ești obsedat de curățenie, faci și tu zilnic aceste 8 lucruri inutile