Nu știi să gătești, dacă nu le cunoști: 15 trucuri culinare de la cei mai buni bucătari!

Cum să prepară un bulion savuros? Cum se gătește carnea corect? De ce să prăjești condimentele pe o tigaie uscată? Și de ce să pui ceapa în apă rece înainte să o toci. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

Sfaturi utile în bucătărie

#1. Dacă vrei ca tocatorul să nu alunece pe masă sau pe blatul de bucătărie, așază un prosop umed sub placa de lemn. Acest șiretlic o va menține nemișcată.

#2. Pentru a îmbunătăți gustul sosului de roșii, bucătarii adaugă zahăr. Dar nu uita că zahărul crește numărul de calorii și dacă acest detaliu este important pentru tine, poți înlocui zahărul cu bicarbonat de sodiu, care reduce aciditatea sosului și îl face mai fin.

#3. Pe de altă parte, ca să devină moale și suculentă, carnea are nevoie de acizi. Dar dacă o gătești cu legume, de exemplu, cartofi cu carne – nu te grăbi să adaugi roșii, suc de lămâie sau oțet, pentru că toate sunt bogate în acizi. Iar acizii încetinesc gătirea legumelor și le neutralizează proprietățile gastronomice. Prin urmare, adaugă roșiile la sfârșit.

#4. Înainte de a găti carnea sau peștele pe tigaie, ele trebuie uscate. Altfel tigaia se va umple cu aburi și gustul va fi denaturat. Pentru a le usca, folosește un prosop de hârtie, care îmbibă surplusul de apă și facilitează gătirea lor. Datorită acestui truc, carnea va avea o crustă apetisantă.

#5. După ce scoți carnea din tigaie, de exemplu, când gătești un steak – nu te grăbi să o tai. Friptura are nevoie de o pauză, altfel toate sucurile se vor scurge, iar carnea va avea un gust uscat. Lasă steak-ul intact timp de 10 minute, pentru că oricum trebuie să se răcească.

#6. Poate sună ciudat, dar bucătarii profesioniști prăjesc nucile și condimentele pe o tigaie uscată înainte de a le adăuga în bucate. Acest truc îndepărtează uleiurile esențiale și sporește intensitatea aromei.

#7. Înainte de a tăia tortul, clătește cuțitul sub un jet de apă fierbinte. Feliile vor fi tăiate uniform, iar cuțitul va rămâne (relativ) curat.

#8. Dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi. Adaugă puțin vin, lămâie sau suc de portocale și gustul va reveni la normal.

#9. Nu găti diferite componente în aceeași tigaie. Carnea și legumele necesită un tratament termic diferit. În plus, dacă sunt prăjite în aceeași tigaie, gustul și aroma ingredientelor va avea de suferit. În general, evită supraîncărcarea tigăii, fiindcă riști ca anumite ingrediente să fie prăjite neuniform sau să rămână crude.

#10. Pentru a menține verdețurile proaspete, pune-le într-un container de plastic, acoperind fundul recipientului cu prosoape de hârtie. Ele vor absorbi excesul de umiditate, încetinind alterarea produsului.

#11. Dacă vrei ca sosul să fie dens și strălucitor, adaugă câteva bucăți de unt rece înainte de a scoate sosul de la gătit. Așteaptă până untul se va topi și abia apoi scoate sosul de la foc.

#12. Ca supa să aibă o aromă intensă, un gust savuros și o culoare aurie, taie ceapa și morcovul în jumătate și prăjește-le un pic pe tigaie. Abia apoi adaugă-le în oala cu supă.

#13. În loc de sare, adaugă în salată un pic de oțet sau suc de lămâie. Aroma va fi mai pronunțată, iar prânzul va fi mai sănătos.

#14. Când vorbim de usturoi, intensitatea aromei depinde de momentul când adaugi usturoiul în bucate. Pentru o aromă mai pronunțată, usturoiul se adaugă la sfârșit, iar pentru una mai fină, cățeii se adaugă la început.

#15. Taie ceapa în două și pune-o în apă rece înainte să o toci. Aceasta e o modalitate sigură de a scăpa de lacrimi în timpul tocatului.

Citește și: 7 lucruri pe care le facem greșit atunci când gătim ouă!