Gata cu chinul plantelor tale de cameră: 6 sfaturi practice pentru începători

Multe dintre plantele de cameră de la magazin, după ce ajung la noi acasă, își pierd din vitalitate sau, în general, se ofilesc. Atunci ne dăm seama că florarii folosesc secrete de creștere pe care nu le știm noi ori posedă o soluție magică care le menține viața. Ei bine, nu este totul chiar atât de sofisticat. De fapt, este suficient să urmezi câteva reguli obișnuite de îngrijire și florile de la magazin te vor bucura încă mult timp!

Ia-o încetișor!

Dacă vrei să-ți înverzești camera, cea mai bună cale ca și începător este să te sfătuiești cu prietenii care deja au o colecție mare de flori. Așa vei primi cele mai prețioase îndemnuri referitor la alegerea ghivecelor, solului și a plantei însăși. Cea mai sigură opțiune este să începi cu un cactus.

Găsește locul potrivit

Pentru ca planta să se simtă bine, alege-i locul cel mai confortabil. Perfect ar fi ca vânzătorul să-ți sugereze ce fel de condiții iubește floarea. Plantele de origine tropicală, de exemplu, trebuie să se afle într-un loc uscat și însorit. Alte plante nu iubesc însă soarele direct.  Nu poziționa planta deasupra caloriferului, așa ele se usucă repede. Trebuie să mai știi că sticla geamului intensifică lumina soarelui.

Udatul: nu prea mult și nu prea puțin

Problema udatului este comună pentru începători, unii le udă prea mult, alții uită să le ude cu săptămânile. Află de la florărie de câtă apă are nevoie planta, pentru că setea este o sentință pentru multe dintre ele.

Înainte să o uzi, verifică cu degetul solul, cam la o adâncime de 1 cm. Cactușii, de exemplu, nu au nevoie de apă până când solul se usucă cu totul.

Iarna, în general, e nevoie de mai puțină apă, pentru că în perioada rece plantele cresc mai lent. Dacă ai posibilitate, folosește apa de ploaie. Plantele adoră apa cu minerale.

În ceea ce privește îngrășămintele, nu le folosi în decembrie și ianuarie și pune foarte puține în perioada rece.

Nu uita de transplantare

Plantele mici necesită a fi transplantate cam o dată la 2 ani, cele masive – o dată la 4 ani. Dacă nu ai experiență în acest sens, alege o plantă mai mare pentru început, care să reușească să se înrădăcineze ma ușor după transplantare. Plantele tinere cer a fi mutate mai des, pentru că cresc mai repede. Cea mai potrivită perioadă pentru transplantare este începutul primăverii.

Solul potrivit

Plantele au nevoie de un sol hrănitor ca să crească. Rădăcinile trebuie să aibă spațiu suficient în ghiveci, iar solul trebuie să conțină suficienți nutrienți, umiditate și oxigen.

Există flori care necesită un substrat specific, cum ar fi orhideile sau cactușii. Primele iubesc bucățile de scoarță, iar ultimii – mult nisip.

Fii atent la semne

Plantele de cameră sunt creaturi vii, starea cărora poate fi apreciată după aspectul lor. Iată cum descifrezi:

-Cad frunzele: insuficientă lumină, udare excesivă sau, din contra, insuficientă.

-Frunze galbene, lăstari care cresc greu: dăunători;

-Frunze ofilite: rădăcini putrede;

-Flori ofilite: prea mult soare.

Așadar, tot de ce au nevoie plantele de cameră este atenția. Urmărește-le zilnic și vei înțelege foarte ușor de ce au nevoie ca să crească mari și frumoase.