Vor înflori tot anul: 8 sfaturi simple pentru mușcate de invidiat!

Mușcata este o plantă rustică, cu frunze parfumate, bogată în flori viu colorate, care emană voie bună și optimism și despre care se spune că aduce dragostea și fericirea în casă. Această plantă are nevoie de multă apă și lumină, dar în schimb îți oferă un aer curat, protejează alte plante de dăunători și îți înfrumusețează pervazul.

Plantare mușcate în ghiveci

Mușcatele preferă solul ușor acid, cu pH în jur de 6,1-6,3 și pământ fertil de grădină. Ele nu au nevoie de ghivece mari, ci de un sol bine drenat și ușor. De aceea, se dezvoltă cel mai bine în ghivece găurite. Ghiveciul trebuie ales în funcție de mărimea sistemului radicular.

Substratul perfect pentru mușcate constă dintr-un amestec de mranită, pământ de frunze, pământ de grădină și nisip. Dacă răsadul este încă tânăr, folosește sol ușor, bine aerat: nisip, perlit sau turbă în combinație cu pământ de grădină.

Udare mușcate

Mușcata este o plantă iubitoare de apă. De aceea, în timpul verii, trebuie udată zilnic, dar fără excese. Dacă marginile frunzelor se îngălbenesc înseamnă că planta trebuie udată mai des, iar dacă frunzele devin moi și se lasă în jos, trebuie să o faci mai rar. De asemenea, evită contactul apei cu florile, deoarece florile se pot deteriora.

Mușcatele nu trebuie udate în timpul arșiței pentru a nu le arde. Cel mai bine este să o faci dimineața devreme sau seara. Primăvara și toamna mușcata se udă de 2 ori pe săptămână, iar iarna o singură dată pe lună. Nu uita că mușcatelor le place apa, dar nu sunt plante de baltă.

Lumină și temperatură mușcate

Mușcatele adoră lumina naturală, dar în timpul arșiței trebuie ferite de expunerea directă la soare. Totodată, dacă frunzele de la nivelul tulpinii cad, înseamnă că planta are nevoie de mai multă lumină. Vara mușcatele pot fi scoase la balcon sau în grădină. La început, o parte din frunze se pot îngălbeni, dar în scurt timp planta se va acomoda și va înflori abundent și frumos.

Mușcată poate fi ținută afară până când temperatura va scădea sub +5 grade Celsius. Temperatura este foarte importantă pentru plantare si dezvoltare. Pentru circa 10 zile de la plantare, temperatura nu trebuie să scadă sub 18 grade Celsius. Pe de altă parte, temperaturile ridicate duc la înflorirea timpurie.

Înmulțire mușcate prin butași

Înmulțirea la mușcate poate fi realizată atât prin semințe, cât și prin butași. Cel mai adesea se face prin butași lungi de 10 cm. Perioada optimă pentru recoltarea butașilor este la sfârșitul verii, iar la începutul primăverii (mij. februarie – mij. martie) mușcata se tunde.

Îndepărtează tulpinile nesănătoase, curăță toate frunzele uscate și scurtează lăstarii la 10-15 cm. Butașii tăiați pot fi puși la înrădăcinat ca să obții noi plăntuțe. Pentru înmulțirea pelargoniei vei avea nevoie de butași de 7-10 cm cu 3-5 frunze. Mușcatele se tund primăvara, după ce au ieșit din repaus, până la 3 noduri, ca să aibă posibilitatea să se regenereze.

Înmulțire mușcate primăvara

Lăstarii tăiați pot fi puși la înrădăcinat și trebuie să aibă trei noduri. Fă o tăietură oblică sub ultimul nod și taie ultima pereche de frunze. Lasă tăietura să se usuce timp de 2-3 ore și pune butașul în ghiveci.

Butașii se prind mai repede într-un amestec de pământ de flori cu nisip. Ca să obții o plantă compactă și stufoasă, mușcata trebuie ciupită la 3 săptămâni de la transplantare, îndepărtând vârful de creștere cu o foarfecă. Noua cultură se pune într-un loc luminos, dar nu la soare.

Alege un ghiveci mic, deoarece mușcata nu are nevoie de mult sol. De regulă, cu cât e mai mic ghiveciul, cu atât este mai abundentă înflorirea. În ghiveciuri mari planta poate să nu înflorească deloc. De altfel, într-un singur ghiveci poți planta fără grijă câțiva butași.

Îngrijire mușcată în ghiveci

În timpul înrădăcinării frunzele inferioare se pot îngălbeni. Ele trebuie rupte după ce vor apărea câteva frunze noi. Pentru a obține un tufiș luxuriant și frumos, vârful de creștere trebuie tăiat la al 8-lea nod, iar lăstarii laterali la al 6-lea. De asemenea, nu uita să răsucești ghiveciul din când în când pentru a crește un tufiș uniform.

Geranium este o plantă iubitoare de lumină, dar tolerează umbra ușoară; iubitoare de căldură, dar va supraviețui înghețurilor ușoare de toamnă. Pelargonia trebuie udată rar, dar abundent. Floarea are nevoie de un drenaj bun în ghiveci, sol cu fertilitate moderată sau redusă (altfel va fi multă verdeață, dar puține flori) și hrănire regulată.

Nu uita să îndepărtezi frunzele galbene și florile ofilite pentru a prelungi perioada de înflorire. În calitate de supliment poți folosi o soluție pe bază de iod. Dizolvă o picătură de iod într-un litru de apă și toarnă 50 ml din această soluție de-a lungul pereților din ghiveci.