Femeia după casă se cunoaște: Iată de ce în casa ta nu e niciodată curat!

O casă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, din contra, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile.

Și decât să faci ordine în fiecare zi, e mai simplu să o păstrezi. Iar ca să o păstrezi, trebuie să scapi de lucrurile inutile, care îți poluează câmpul vizual. Iată cu ce ar trebui să începi.

#1. Umerașele din magazine sau de la curățătoria chimică

Aceste umerașe sunt prea subțiri și mai devreme sau mai târziu duc la deteriorarea țesăturii. Mai ales când vorbim de lână, cașmir sau tricot. Scapă de ele. Astăzi există o groază de alternative mult mai practice, stilate și ergonomice.

#2. Cosmeticele expirate

Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, 7 din 10 femei au în poșetă sau la domiciliu cosmetice expirate. Dintr-un motiv sau altul, evităm să le aruncăm. Ce contează? O lună mai mult, o lună mai puțin. De regulă, termenul de valabilitate al cosmeticelor este de trei ani. Și dacă te-ai descurcat fără ele până acum, de ce nu ai putea să te descurci în viitor?

#3. Accesoriile demodate

Dacă nu sunt din aur sau din alte metale prețioase, cu siguranță poți să le arunci, pentru că ele vor fi din nou la modă aproximativ…niciodată. Matematica e cât se poate de simplă. Dacă ai accesorii pe care nu le porți, înseamnă că nu îți plac, iar dacă nu îți plac, nu ai nevoie de ele.

#4. Maculatura

Facturi, chitanțe, bonuri, reviste, ziare – chiar crezi că ai nevoie de ele? Dacă obiectul cumpărat nu e cu adevărat valoros, bonurile fiscale sunt absolut inutile. De ce să le aloci un sertar întreg, alături de facturi, cecuri, note de plată și alte hârtii care trebuie să plece direct la gunoi? Nemaivorbind de revistele pe care nu le citești niciodată.

#5. Șosetele fără pereche

Toată lumea are cel puțin câteva șosete care au rămas în mod misterios fără pereche. Când ultima oară le-ai purtat? Și mai important, în ce context și când ai de gând să le porți? Cred că răspunsul este evident – niciodată.

#6. Resturile de vopsea

După renovare întotdeauna rămâne câte ceva – vopsea, adeziv, tapete, etc. Șansa că vei mai avea nevoie de ele este foarte mică. Culoarea și consistența vopselei se schimbă, adezivul și tencuiala se îngroașă, iar tapetele nu sunt bune la nimic.

#7. Lenjeria de corp veche

După un an de utilizare sutienul își pierde forma, se întinde și încetează să mai susțină sânii corect. În consecință, forma sânilor se poate modifica și poți avea dureri de spate. Prin urmare, cu siguranță nu mai ai nevoie de sutienele vechi, pe care nici nu le folosești.

#8. Condimentele

Toată lumea are acasă condimente cumpărate în urmă cu 10 ani, care zac în așteptarea unei minuni. Dar termenul de valabilitate al condimentelor variază de la 1 la 2 ani. Prin urmare, dacă nu le-ai folosit de mult timp, se pare că e momentul să le arunci.

#9. Electrocasnicele de care nu ai nevoie

Femeia modernă are obiceiul să-și umple bucătăria cu tot felul de prăjitoare de pâine, extractoare de nutrienți, uscătoare de legume, oale multifuncționale și roboți de bucătărie.

Toate acestea ocupă spațiu și nu sunt nimic altceva decât suport pentru praf. E mai ieftin și mai ușor să-ți cumperi fructe uscate, decât să folosești un uscător de câteva ori pe an, atunci când îți amintești de existența lui. În afară de asta, există tehnica veche, precum aparatele VCR, casetele, cd playerele, telefoanele din anii 2000, pe care nu le vei mai folosi niciodată.

#10. Periuțele de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni dacă nu vrei să se transforme într-un teren fertil pentru bacterii. Chiar dacă o dezinfectezi – deja după 3-4 luni firele acesteia se deformează și devin periculoase pentru smalțul dinților.

Și chiar dacă ai nevoie de o periuță veche pentru a face curățenie (de exemplu, pentru a curăța rosturile de la gresie și faianță), de ce să le păstrezi pe celelalte 5?

#11. Bureții de bucătărie

Buretele trebuie dezinfectat în fiecare săptămână și schimbat o dată la 3-6 săptămâni. Studiile arată că după 2 săptămâni, într-un burete de bucătărie pot fi găsite peste 360 de tipuri de bacterii.

#12. Prosoapele

Prosoapele creează un mediu foarte fertil pentru tot felul de microorganisme și bacterii. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Dar spălarea frecventă deteriorează țesătura.

Din aceste considerente, prosoapele trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani. Dacă ai prosoape mai vechi de trei ani, să știi că e vremea să le arunci (sau să le donezi unui adăpost pentru animale).

#13. Pernele

Indiferent de tipul de umplutură, pernele își pierd forma după 2-3 ani și pe deasupra sunt invadate de acarieni și bacterii. Ultimele studii arată că atât pernele sintetice, cât și cele cu pene pot ascunde până la 17 tipuri de ciuperci.

Și să nu uităm de transpirație. În timpul somnului, omul secretă circa 100 de litri de transpirație pe an și aproape 15 litri îi revin pernei.

#14. Jucăriile

Din momentul în care copiii sunt mari și nu se mai joacă cu ele, jucăriile devin absolut inutile. Ce ar fi să le donezi celor care chiar au nevoie de ele?

#15. Becurile și bateriile

Un bec ars, e un bec ars. Niciodată nu am înțeles oamenii care le păstrează. Același lucru se referă și la baterii. Bine, bateriile nu poți să le arunci pur și simplu la gunoi. Dar, din fericire, astăzi ai unde le recicla.

#16. Medicamentele

Experiența arată că aproximativ o treime din medicamentele pe care le păstrezi în trusa medicală sunt deja expirate. Nu are rost să le ții, pentru că un medicament expirat îți poate face mai rău.

#17. Prosoape vechi de bucătărie

Pe de o parte știm că acestea au o durată mică de viață, iar grăsimea și murdăria se îmbibă adânc în țesătura lor, iar pe de alta sperăm că vor mai prinde bine la ceva. Nu! cârpele trebuie aruncate în momentul în care nu mai respectă igiena.

#18. Cutiile și ambalajele goale

Avem un obicei stupid, care se trage din perioada comunistă. Când primim un cadou sau cumpărăm un aparat nou, nu ne grăbim să aruncăm cutia acestuia. Cine știe, poate prinde bine la ceva? Dar adevărul e că în 90% din cazuri, cutiile nu sunt bune la nimic și doar consumă spațiul din casă. La fel ca recipientele din plastic pe care nu le folosim niciodată.

#19. Borcanele goale

Borcanele goale sunt o altă problemă. Ele ocupă mult spațiu, dar pot fi utile în viitor, mai ales dacă ai de gând să-ți faci provizii pentru iarnă. Sfatul nostru este să calculezi precis de câte conserve vei avea nevoie și să scapi de borcanele suplimentare, la fel cum ai scăpat de cutii.

#20. Tot ceea ce este inutil

Figurine inutile, veselă de colecție, cărți de vizită, reviste, electrocasnice sparte, bucăți de stofă etc. Dacă lucrul nu are o utilitate practică sau o valoare emoțională mare pentru tine – scapă imediat de el.

Citește și: Lenjeria de pat: Ce pericole ascunde și cât de des trebuie schimbată?