Economisește și salvează planeta: 10 obiecte de unică folosință la care să renunți chiar acum

Planeta poate fi salvată, fără să dăunăm propriului confort!

Cu toții folosim obiecte de unică folosință: cumpărăm cafea în pahare de carton, comandăm mâncare în caserole din plastic și hârtie, luăm cu noi sticle din plastic și ne ștergem cu șervețele umede. Utilitatea acestor obiecte se termină de regulă în 10-15 minute, însă ca să se descompună e nevoie de ani.

Iată la ce să renunțăm ca să nu mai umplem cu deșeuri planeta și totodată să economisim niște bani.

1. Pungile din plastic

Sute de pungi din plastic pot fi înlocuite cu o geantă din pânză. E perfectă pentru cumpărături, este mult mai rezistentă, mai comodă și mai stilată. Iar în loc de pungile mici din plastic, poți utiliza săculeți din pânză în care să păstrezi legume, fructe, nuci și alte alimente.

2. Paharele de cafea

Dacă crezi că paharele din carton sunt inofensive pentru planetă, te înșeli. Ele într-adevăr sunt confecționate din celuloză, dar în interior este un strat subțire de polipropilenă, pentru ca să nu se umezească. Mai mult, la producerea acestor pahare este utilizat bisfenolul-A, o substanță periculoasă pentru vietățile marine.

Nu trebuie să renunți la cafea ca să salvezi planeta, este suficient să folosești o cană termos în care să-ți iei cafeaua cu tine.

3. Bețișoarele pentru urechi

Medicii spun că folosirea bețișoarelor pentru urechi este un obicei periculos, astfel nu este eliminată toată ceara, ci este băgată și mai adânc în ureche. Așa că șterge-ți urechile cu prosopul atât cât poți, fără să introduci ceva în canalul auditiv.

4. Sticlele de apă

De obicei, sticlele de apă sunt confecționate din PET sau PETE – un material care poate fi reciclat, dar care nu întotdeauna este reciclat. Înlocuiește sticluțele din plastic cu cele din sticlă sau din plastic durabil, pe care să le folosești repetat.

5. Scutecele și absorbantele

Aceste articole de igienă au ușurat viața a milioane de femei și părinți, dar poluează planeta la fel ca și pungile din plastic. O alternativă foarte bună scutecelor de unică folosință sunt scutecele lavabile, care mai sunt și ecologice. Iar în loc de tampoane și absorbante pot fi folosite cupele menstruale.

6. Paiele din plastic

În unele localuri eco friendly băuturile sunt însoțite de un pai metalic sau din sticlă. O idee potrivită sunt și paiurile de paste, care sunt perfecte pentru băuturile reci.

7. Șervețelele umede

Șervețelele umede conțin fribre sintetice care se descompun în câteva zeci de ani. Alternativa a fost inventată încă demult – batista obișnuită.

8. Buretele pentru vase

De regulă, sunt utilizate câteva săptămâni și nu pot fi recliclate, iar descompunerea durează mult. Dacă vrei o soluție radicală, cumpără-ți o mașină de spălat vase, iar soluția ieftină este peria din lemn pentru spălat vase.

9. Pliculețele de ceai

Pliculețele simple din celuloză se descompun repede, în timp ce cele sintetice în formă de piramidă au nevoie de sute de ani ca să dispară. Cumpără-ți un infuzor pentru ceai și renunță la cel în pliculețe.

10. Folia alimentară

Ca să păstrezi produsele proaspete te va ajuta hârtia cerată și nu neapărat folia alimentară. Ea este absolut ecologică și foarte comod de utilizat, chiar și în mod repetat.