Amenajarea unui dulăpior deasupra toaletei: 20 de idei superbe și alte 5 pe care ar trebui să le eviți!

Pentru un plus de confort mulți proprietari își echipează baia cu dulăpioare situate chiar deasupra toaletei. În special în apartamentele unde baia și toaleta sunt împreună. Dacă îți dorești o asemenea amenajare, de regulă, ai 4 opțiuni – dulapuri încorporate în perete, dulapuri suspendate, rafturi și nișe. Hai să vedem care idee se potrivește apartamentului tău.

Idei amenajare baie mică

#1. Dulap încorporat în perete

Probabil, cea mai inspirată idee, dar și cea mai scumpă. Dacă spațiul nu a fost rezervat la etapa de proiectare – buzunarele tale vor avea de suferit. Dar ideea merită banii cheltuiți și efortul depus. Uneori, dulapul încorporat în perete nici măcar nu se observă. El poate fi confecționat din rigips rezistent la umiditate și îți va servi pentru mulți ani înainte. Un dulap încorporat face pereche bună atât cu vasele de toaletă suspendate, cât și cu cele montate pe pardoseală. O asemenea combinație arată contemporan și minimalist. Cel mai mult contează designul ușilor, care dau tonul întregului interior.

În ceea ce privește ușile, îți recomandăm să alegi uși clasice din lemn natural sau uși lamelare din lemn, care se încadrează perfect în stilul scandinav, eco, minimalist și modern. Dacă dulapul e situat în apropiere de baie, lemnul trebuie prelucrat cu lac pentru a-i spori rezistența la umiditate. O altă idee sunt ușile “invizibile”, care imită textura peretelui. De asemenea, poți decora interiorul cu o oglindă, deși această tehnică este nițel controversată. În principiu, mai bine o dată să vezi, decât de 10 ori să auzi.

Unul din cele mai recente trenduri ale designului contemporan este așa numitul color blocking, bazat pe combinarea nuanțelor contrastante, care se blochează una pe alta. Această tehnică este relevantă în special pentru apartamentele mici, unde baia este combinată cu toaleta. În acest mod, poți evidenția diferite zone ale camerei. Același principiu poate fi aplicat și pentru dulapuri.

Idei amenajare baie mică apartament

#2. Dulapuri suspendate deasupra toaletei

O soluție clasică, mult mai ieftină, dar la fel de practică și utilă. Partea bună e că nu trebuie să renovezi spațiul. E suficient să faci rost de un dulap cu parametrii potriviți și să-l montezi acolo. Totodată, ai libertatea să adaptezi înălțimea la care va fi montat dulapul în funcție de tipul vasului de toaletă și parametrii acestuia.

Firește că un astfel de design nu arată la fel de stilat și grațios ca în cazul unui dulap încorporat. Însă e doar o pretenție estetică, utilitatea este aceeași. Dulapul poate fi montat fie deasupra vasului de toaletă, fie în lateral. Evită culorile strălucitoare și încearcă să nu-l instalezi prea sus, pentru că raționamentul e să ajungi la el și să stochezi ceva acolo. Nu-l atârni doar pentru decor.

Idei de design interior baie mică

#3. Amenajare nișă perete

O nișă construită în perete e mult mai practică și stilată decât o simplă etajeră. În plus, acestea dau camerei un aer boem. Pe nișe poți depozita produse de îngrijire personală, agenți de curățare, prosoape sau elemente de decor. Ele sunt precum rafturile încorporate în perete.

Nișele pot fi simple, delimitate în două, structurate sub formă de etajeră, placate cu ceramică sau gresie. Totul se limitează la creativitatea, bugetul și imaginația ta.

Decor baie mică

#4. Rafturi suspendate 

Nu-i cea mai evidentă opțiune, dar dacă spațiul nu e important pentru tine și ai unde depozita toate lucrurile – ai undă verde. Rafturile sunt o alternativă bună pentru dulapul suspendat, dar au un rol mai degrabă decorativ, decât practic. Cârpele și agenții chimici nu au ce căuta acolo, deoarece totul este la vedere.

Un asemenea design e popular în Occident, deoarece se încadrează în toate stilurile de amenajare. E binevenit orice tip de rafturi, atât timp cât sunt îngrijite și nu strică echilibrul cromatic.

5 anti-exemple de amenajare a toaletei

De fapt, sunt două concepte pe care ar trebui să le eviți. Primul constă în completarea întregului gol din jurul vasului de toaletă cu rafturi, dulapuri și nișe. În consecință, interiorul arată greoi, demodat și deplasat. Iar al doilea – invers, constă în instalații ascetice și caraghioase.

Citește și: Bucătărie mică, idei mari: 12 trucuri folosite de designeri pentru amenajarea bucătăriilor mici!