Doar gospodinele adevărate știu de ele: 8 întrebuințări neobișnuite ale cepei!

Ceapa și-a câștigat pe bună dreptate statutul de super aliment. Această legumă e îndrăgită în întreaga lume, fiind un ingredient incontestabil din componența celor mai diverse bucate. Mai mult decât atât, ceapa s-a dovedit a fi un ajutor de nădejde și în treburile gospodărești. Și despre 8 modalități neobișnuite de utilizare a acesteia, vom discuta în articolul de astăzi.

La ce folosește ceapa?

Curăță grătarul

Taie o ceapă în două și folosește una din jumătăți pentru a îndepărta funinginea și resturile de alimente arse de pe grătar. Cel mai bine este să faci acest lucru atât timp cât metalul este încă fierbinte. Înfinge o furculiță în ceapă și șterge grilajele cu ajutorul acestui instrument improvizat. Sucul de ceapă curăță și dezinfectează metalul, dar și saturează gustul alimentelor pe care le vei pregăti ulterior.

Te ajută să scapi de mirosul de vopsea

Sună paradoxal, dar ceapa ajută la îndepărtarea mirosurilor neplăcute, de exemplu, a mirosului intens de vopsea. Taie ceapa în patru și las-o la fundul unui recipient cu apă, într-o cameră cu pereții proaspăt vopsiți. Iar dimineața următoare, aerisește camera. Toate mirosurile vor dispărea împreună cu mirosul de ceapă.

Te ajută să ții țânțarii la distanță

Țânțarii nu suportă aroma intensă a cepei și îți sugerăm să profiți de acest lucru data viitoare când ieși în natură. Taie o ceapă în două și șterge suprafețe descoperite ale pielii cu partea interioară a cepei și țânțarii te vor ocoli de la un kilometru.

Citește și: Ușor și compact: Cum să cultivi ceapă verde în sticle din plastic!

Întrebuințări ceapă

Menține prospețimea fructului de avocado

După ce este curățat, fructul de avocado se înnegrește și se alterează rapid, din cauza oxidării enzimelor din conținutul acestuia. Pentru a prelungi durata de viață a produsului, lasă jumătate de ceapă curățată lângă recipientul cu avocado. Compușii de sulf eliberați de legumă, vor încetini procesul de oxidare și fructul de avocado va rămâne proaspăt încă pentru o zi.

Îndepărtează rugina de pe cuțite

Dacă s-au acumulat urme de rugină pe lama unui cuțit, taie o ceapă întreagă cu ajutorul acestuia. Câteva mișcări sunt suficiente pentru a îndepărta complet petele de rugină.

Citește și: 20 de argumente să mănânci Avocado zilnic! Fără îndoială, este cel mai NUTRITIV fruct!

Beneficii ceapă

Protejează parbrizul de îngheț

Un truc foarte actual în această perioadă a anului – pentru a preveni apariția gheții pe parbrizul mașinii, cu o seară înainte, șterge sticla pe dinafară cu partea interioară a cepei.

Restabilește luciul metalelor

Cea mai simplă și eficientă soluție pentru lustruirea metalelor este sucul de ceapă. Mărunțește ceapa cu un tocator și diluează amestecul obținut în apă. Umezește o cârpă moale în soluția obținută și freacă suprafața metalului pe care vrei să-l lustruiești. După care, șterge metalul cu o cârpă uscată.

Te ajută să te debarasezi de furnici

Dacă locuința ta e invadată de furnici, te poți debarasa de ele, plasând un recipient cu ceapă tăiată alături de locurile unde se adună dăunătorii. Asemenea țânțarilor, furnicile nu tolerează mirosul de ceapă.

Citește și: Top 7 modalități psihologice care ajută o femeie să se simtă mai tânără

Bonus: Trucuri pentru ceapă

Prelungește durata de viață a cepei

Ca leguma să-și păstreze starea proaspătă pentru mai mult timp, pune ceapa într-o pungă de hârtie găurită. În aceste condiții, ceapa poate să reziste și câteva luni.

Taie ceapa fără să plângi

Tăierea cepei poate deveni o adevărată provocare. Îmi dau lacrimile doar când mă gândesc la asta. Pentru a preveni acest moment mai puțin plăcut, încearcă să mesteci o gumă în timpul procesului.

Citește și: De ce să pui ceapa în congelator și încă 12 trucuri culinare de la gospodinele ingenioase