Doar 3 din 10 oameni amenajează casa corect: 6 greșeli pe care le face toată lumea!

O casă este un organism viu și flexibil, care nu poate fi încorporat într-un cadru rigid – Elaine Griffin, celebru designer de interior.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că majoritatea oamenilor își decorează casa la fel, ținând cont de șabloane despre care au auzit ei că sunt corecte. Dar nu este întotdeauna așa. Iată 6 greșeli pe care le facem cu toții și care strică complet atmosfera din apartament.

Greșeli la amenajarea casei

#1. Culoarea bej

Prevalența culorii bej în casele noastre se datorează faptului că oamenii au găsit o nuanță plăcută ochilor, care creează o atmosferă confortabilă în casă și poate fi asociată cu oricare alte culori. Dar căile ușoare au prețul lor, iar prețul culorii bej este aspectul plictisitor.

Tonalitatea bej-cremoasă a interiorului amintește de camerele de hotel. Prin urmare, dacă vrei ca locuința ta să capete individualitate, culoarea bej trebuie diluată cu accente vii – albastru, roz, galben, magenta, verzui etc.

#2. Interiorul multicolor pentru copii

Acum câteva decenii, un deștept a decis că odată ce copiii sunt atrași de culorile vii și strălucitoare, și camera lor trebuie să fie în tonuri vii. Altfel, nu mai este cameră pentru copii. Așa a pornit moda pentru interiorul multicolor. Dar această abordare este greșită, pentru că abundența de tonuri vibrante influențează negativ asupra stării emoționale a copilului, creând un efect deprimant.

O altă extremă este divizarea interiorului pe bază de gen, adică camere super infantile, în tonuri roz, pentru fetițe și cu totul alt specific pentru băieței. Specialiștii în design interior spun că nu trebuie să existe diferențe mari între camera adulților și camera pentru copii. Specificul trebuie să fie dat de accente, nu de tonalitatea de bază.

#3. Simetria

Simetria e numai bună pentru interioarele clasice și pentru filmele lui Wes Anderson. În rest, nimeni nu mai decorează casa în acest stil. Simetria este demodată și obositoare. La fel ca excesul de tonuri vii, ea are un efect deprimant și obositor.

#4. Tapetele expresive

Evită tapetele cu modele expresive. Știm bine că îți place libertatea de exprimare. Dar un tapet cu sute de trandafiri înfloriți sau abstracții geometrice bizare irită retina și reduce volumul camerei. Totul trebuie să fie dozat. Decorează o singură cameră sau doar un perete.

Tapetele sunt binevenite doar în apartamentele mari. Într-o casă mică se recomandă vopsirea pereților într-un singur ton. Dacă vrei să decorezi pereții cu tapete, ai grijă ca ele să fie susținute vizual de decor și de accesorii.

#5. Iluminarea proastă

Atunci când amenajăm apartamentul, ne gândim în primul rând la combinația de culori și materiale, la amenajarea mobilierului și decorul de perete, dar trecem cu vederea peste iluminare.

Dacă razele solare pătrund în cameră, toate culorile vor fi percepute puțin mai întunecate. Pentru a seta nivelul potrivit de luminozitate în fiecare cameră, vei avea nevoie de lămpi, candelabre, veioze, aplice, plafoniere și alte surse de lumină.

#6. Designul monocrom

Dacă unii oameni adoră tot ceea ce e strălucitor și vibrant, alții preferă interioarele clasice, monocrome. Dar o asemenea abordare este destul de periculoasă, deoarece folosirea acelorași tonuri irită la fel de mult ca varietatea lor. Într-un final, camera pierde din prospețime, expresivitate, volum și arată steril, sau dimpotrivă, bolnăvicios.

Ca un interior monocrom să capete profunzime și amploare, va trebui să folosești cât mai multe variații ale culorii de bază și să te joci cu saturația, de la luminos la întunecat. Și nu uita de accente, care trebuie să se potrivească cu tonalitatea de bază.

Citește și: 5 greșeli pe care le facem când fierbem orezul: Iată cum trebuie gătit!