Dincolo de vârstă! Ce trucuri folosesc familiile aristocrate pentru a arăta mereu impecabil?

Regina Margrethe, Prințesa și Prințul Michael de Kent, Ducesa Camilla și Prințul Charles sunt vechea gardă a aristocrației europene, al cărei stil poate fi admirat la nesfârșit. Cum reușesc să arate „dincolo de vârstă”?

Prințul Michael de Kent și Prințesa Michael de Kent
La întrebarea cum să te îmbraci impecabil în tandem, subliniind că ai o idilă, dar fără a apela la eșarfe de aceeași culoare, exemplul acestui cuplul este perfect! Stilul prințului Michael de Kent este întruchiparea solidității și a decenței. Nodul mare al cravatelor sale pune mereu accent pe încrederea înnăscută.

Cu toate acestea, secretul nu stă doar în nod, ci și în model: așa-numita cravată kipper, o cravată largă populară în Marea Britanie în anii 60 și 70, a devenit „semnătura” imaginii prințului. Aceasta, apropo, este o ilustrare grozavă a modului în care retrogradul poate juca în mâinile personalizării dacă nu reușești să urmărești tendința. Tweed, sacouri unice, părul gri respectabil sunt semne ale unei persoane departe de politică, dar în niciun caz în umbra faimei celebrului său văr. Soția sa, născută baroneasa Maria Christina von Reibnitz, și-a câștigat în presă porecla de Princess Pushy („prințesa obraznică”) pentru replici odioase și șmecherii. Succesul cuplului Kent – tonuri reci, țesături strălucitoare, siluete laconice; cercei mari, broșe, coliere, proporționale nu numai cu cravata soțului ei, ci și cu propriile contururi reprezentative; pălării cu boruri largi și panaches; tiare înalte.

ASCOT, UNITED KINGDOM – JUNE 16: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Princess Michael of Kent attends day 3 ‘Ladies Day’ of Royal Ascot at Ascot Racecourse on June 16, 2016 in Ascot, England. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Mai mult, prințesa Michael de Kent a găsit chiar și o modalitate de a face din operația de cataractă un prilej de atenție și admirație purtând o bandă elegantă de pirat în loc de ochelari de soare la cursele regale!


Poate că singurul lucru în care prințesa nu este atât de pricepută este alegerea pantofilor. La curtea Reginei Elisabeta a II-a, sandalele sunt, în principiu, considerate pantofi nedemni de evenimente sociale formale. Ieșirea fără colanți nude este la fel de condamnabilă. Între timp, Maria Christina poartă uneori atât sandale, cât colanți în același timp.

Regina Margrethe a Danemarcei
În interviurile sale, regina Margrethe susține că încă din copilărie, cultul prințesei i-a fost complet străin. Cu toate acestea, niciunul dintre monarhii moderni nu strălucește la recepțiile cu cravată albă la fel de regal și fabulos ca ea. Desprinse parcă din pânze ale secolului al XVIII-lea, pline cu brocarte, draperii, mantale, blănuri și bijuterii, aceste ținute maiestuoase comunică că avem în față nu doar șefa celei mai vechi monarhii europene, ci și un artist vizual, ilustrator și creator de modă.


De fapt, indiferent cine îi croiește rochiile – Balmain, Jorgen Bender sau Birgitte Taulow – în ele strălucește mâna proprie a lui Margrethe, formată în producții de teatru istorice. Siluete grandioase de rochii de bal, pentru care poate fi nevoie de până la două locuri goale la masă, mâneci voluminoase ─ aceasta este măiestria ei, care, totuși, nu contrazice. convenția regală. În timpul zilei, Regina Margrethe este îmbrăcată foarte modest, dacă nu utilitarist. La funcțiile oficiale, aceasta preferă rochii cu sacou sau fustă și o bluză cu fundă la gât, o pălărie moderat extravagantă, pantofi deschiși, o broșă pe umărul drept. În viața de zi cu zi, ea nu este diferită de o doamnă care pur și simplu își duce nepoții la școală… vizavi de palatul regal.


O țigară? Oh da. Da, o vedem pe Majestatea Sa fumând aproape mai des decât zâmbind. „Fumez întotdeauna când există o scrumieră în jur”, afirmă aceasta. Având în vedere acest obiceiu, țigara pentru Margrethe a devenit un simbol de imagine la fel de convingător precum cel al omonimului ei britanic, regretata prințesă Margaret.

Prințul Charles de Wales și Camilla Ducesa de Cornwall
Camilla Parker Bowles este căsătorită pentru a doua oară cu Prințul de Wales, la fel ca și prințul cu ea. La momentul căsătoriei mult așteptate, Camille avea 58 de ani, iar Charles 57. La nunta acestora, nu se vorbea despre o rochie magnifică albă ca zăpada a miresei.


Mireasa Prințului de Wales pentru ceremonia de nuntă a ales o rochie până la genunchi de culoare crem – în general, rochia ei nu era diferită de setul de rochii de dimineață. Pentru ceremonia de felicitări – o rochie gri-albastru până la podea și o mantie asortată cu un luciu perlat și brocart.
Acum, în statutul de ducesă de Cornwall, avem în fața noastră o doamnă conservatoare de o vârstă venerabilă care nu cochetează cu trendul, ci interpretează cu măiestrie tradiția britanică. Camilla este adepta hainelor lui Philip Tracy și poate doar prințesa Beatrice de York concurează cu această pasiune pentru extravaganță în regat. Tartanul este și elementul lui Camille, pentru că nimeni nu îl poartă atât de inventiv, variind culorile si detaliile în funcție de localitate și ocazie.


Printul Charles, între timp, este în deplin statut de chintesență a stilului englezesc de mulți ani. Dacă vorbim despre cum să purtam corect o redingotă pentru cărți de vizită, ne uităm la Înălțimea Sa; Cum asortăm o cravată neagră? Ne uităm Charles! Cum să te îmbraci în stil casual inteligent, fără a uita de cravată și eșarfă – din nou Charles !


Spre deosebire de el, fiii Prințului, retrogradează serios statutul garderobei publice a moștenitorilor coroanei, permițându-se cămăși cu doi nasturi de sus descheiați sau smoking-uri descheiate, fără nasturi sau chiar o vestă. S-ar dori să credem că atitudinea „mai aproape de popor” este un pas politic deliberat al monarhiei și nu o neglijență a moștenitorilor săi. Conservatorii englezi obiectează serios la această devalorizare de clasă a stilului: vor să-și vadă monarhia ca pe ceva de care să fie mândri, atâta timp cât continuă să plătească taxe pentru a o menține.

Regina Fabiola
Doña Fabiola Fernanda Maria de las Victorias Antonia Adelaide, al șaselea copil al marchizului de Casa Riera, contele de Maur, a devenit regina Belgiei. Nu numai din dragoste, ci și din cauza asemănării credințelor religioase: Regele Baudouin I căuta o mireasă de adevărata credință catolică. Regina Fabiola nu s-a străduit deloc să devină un trendsetter, spre deosebire de Prințesa Lillian (mai multe despre ea mai jos), dar a devenit totuși.


Pălăriile ei au adus Belgia pe arena modei mondiale, unde până acum întreaga lume aștepta doar pălăriile Reginei Elisabeta a II-a. Reprezentând regatul belgian, aristocrata spaniolă își amintea uneori în mod ironic de originea ei – cu un evantai în mână.


Pe măsură ce a îmbătrânit, pasiunea ei pentru culoare și accesorii în stil spaniol a devenit mai puternică. În ciuda faptului că ar putea purta mai multe șiraguri de mărgele, o cravată ascot, cercei, o broșă și nasturi – și toate acestea cu un trunchi fragil și o statură foarte mică – Fabiola arată rafinată și condescendent de aristocratică, echilibrată.
Contesa Rayon Spencer, mama vitregă a Prințesei Diana, Prima

Prințesa Lillian, ducesa de Halland
O simplă fată engleză Lilian Mae Davis, născută acum o sută de ani în Țara Galilor, a avut norocul nu numai să fie un model pentru Vogue și să servească patria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci și să se căsătorească cu Prințul Bertil, Duce de Halland. Cu toate acestea, ea a devenit prințesă abia la vârsta de 58 de ani.


Devenind un membru respectat al familiei regale a Suediei, ea nu era, în general, în niciun fel inferioară rudelor ei nobile. În imaginea ei, chiar și într-o măsură mai mare, s-a remarcat rigoarea și distanța anglo-saxonă, care sunt de obicei confundate cu regalitatea. Cu o statură mică și o siluetă fragilă, Prințesa Lillian avea o statură, pe care o sublinia efectiv cu un guler cu cadru înalt sau un decolteu pătrat adânc, care nu dezvăluia mai mult decât era permis, în conformitate cu bunul simț.


Ea purta adesea costume cu fustă din țesătură densă, datorită cărora figura ”în miniatură” a fost, parcă, închisă într-o cutie și a căpătat un contur autoritar. Un alt semn curios al stilului ei este gulerul bluzelor ascot, cu suport și panglici care pot fi legate într-o fundă, dar pe care Lillian le purta liber și peste care purta un medalion sau sautoir.
Poate că singurul ei defect era oja roșie – o tendințănu tocmai universală pentru un astfel de statut. Totuși, să presupunem că în acest fel Lillian își sublinia propriile preferințe.