Demonstrat științific! 5 trucuri neașteptate, care îți vor îmbunătăți memoria pe termen lung!

Ți s-a întâmplat vreodată să intri în bucătărie și să nu-ți amintești după ce ai venit? Bătrânețe, haine grele – spun oamenii. Dar nu te grăbi să dai vina pe bătrânețe sau pe soartă. Stresul, oboseala, insomnia, starea de rău – toate acestea se convertesc în probleme de memorie.

Încearcă să duci o viață cât mai liniștită, să citești mai mult și să-ți antrenezi memoria ori de câte ori ai ocazia. În afară de asta, iată câteva sfaturi mai puțin evidente, care îți pot îmbunătăți memoria și puterea de concentrare.

Sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

#1. Strânge pumnul drept

Strângerea repetată a pumnului drept stimulează memoria și îi ajută pe oameni să rețină un volum mai mare de informații.

Această tehnică a fost testată de cercetătorii americani pe un grup de studenți care învățau o limbă străină grea: rusa, chineza, japoneza etc. În urma experimentului, s-a demonstrat că cei care strângeau pumnul drept în mod regulat, timp de 45 de secunde, au memorat cu 50% mai multe cuvinte decât cei care nu făceau nimic.

Oamenii de știință consideră că acest fenomen se explică prin stimularea terminațiilor nervoase din zona degetelor, care activează regiunile cerebrale responsabile de memorie.

#2. Fă exerciții pentru ochi

Un alt studiu, realizat în Suedia, a demonstrat că oamenii care au făcut exerciții pentru ochi timp de 30 de secunde în fiecare dimineață, timp de o lună, au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care nu au făcut nimic.

În medie cu 10% mai bune. Nu există o explicație certă a acestui fenomen, dar cercetătorii presupun că mișcările oculare stimulează legăturile dintre cele două emisfere.

Trucuri pentru îmbunătățirea memoriei

#3. Mestecă gumă

De-a lungul ultimelor decenii, cercetători din diferite țări au ajuns la concluzia că guma de mestecat ajută la îmbunătățirea memoriei și sporește capacitățile cognitive. Studenții care au mestecat gume în timpul testelor au obținut un scor mai bun decât colegii lor. Iar oamenii care au obiceiul de a mesteca gumă sunt mai puțin predispuși spre demență.

Oamenii de știință consideră că mestecatul stimulează activitatea hipotalamusului, responsabil de memorie și puterea de concentrare. Guma de mestecat crește nivelul de glucoză, care înseamnă mai multă energie pentru trup, și amplifică fluxul de sânge către creier, ceea ce facilitează activitatea acestuia. Rezultatele testelor de memorie arată că mestecatul gumei îți permite să memorezi cu 25% mai multe informații.

#4. Fă-ți notițe

Fă-ți notițe sau desenează ceva pe caiet. Mișcările mecanice cresc instantaneu puterea de concentrare și activează regiunile creierului responsabile de memorie, îmbunătățind memoria pe termen scurt. Aceleași regiuni se activează în timp ce mănânci sushi și manipulezi cu bețișoarele.

#5. Zâmbește

Râsul are efecte benefice atât asupra memoriei, cât și a întregului organism. Buna dispoziție reduce nivelul de cortizol din sânge, care mai este numit hormonul stresului. Nu trebuie să fii savant ca să-ți dai seama că o persoană stresată judecă, memorează și își amintește mai rău, decât o persoană liniștită, cu nivel sănătos de cortizol.

De altfel, zâmbetul acționează pozitiv asupra ambelor emisfere și crește puterea de concentrare. Mai mult decât atât, creierul percepe mai bine informațiile “colorate emoțional”. Nu degeaba ne amintim în mici detalii momentele în care ne-am simțit bine.

În concluzie, de azi începem să facem exerciții pentru ochi, să strângem pumnii, să mestecăm gume, să desenăm și, bineînțeles, să zâmbim!

Citește și: Cum să devii mai deștept? 10 exerciții neobișnuite pentru dezvoltarea abilităților cognitive!