De la ochelari de soare până la sutien: 15 lucruri care au expirat de mult, dar continuăm să le folosim!

Aproape toate lucrurile au termen de valabilitate, dar continuăm să le folosim fără să știm că acționăm în detrimentul propriei sănătăți. Periile pentru păr sunt bune doar un an, după care trebuie aruncate la gunoi, iar periuțele de dinți sunt eficiente doar în primele 3 luni de utilizare, dar le folosim în continuare fără să ne dăm seama cât de inutile sau periculoase pot fi.

Hai să vedem împreună cât de repede expiră cele mai comune obiecte de uz casnic din locuința fiecăruia din noi.

Peroxidul de hidrogen

Apa oxigenată își menține proprietățile timp de un an, dacă este sigilată, și doar 2 luni după ce a fost deschisă. Aceasta trebuie păstrată într-un loc întunecat, deoarece atunci când este expusă la lumină, soluția se descompune în apă și oxigen, devenind complet inutilă.

Adidașii

Adidașii își pierd capacitatea de amortizare după primii 500-600 de kilometri parcurși, ceea ce înseamnă că încetează să-și îndeplinească funcția de bază – de a reduce presiunea pe articulații.

Pe deasupra, timp de jumătate de an se uzează tălpicii și tălpile, astfel încât acestea nu mai sunt igienice. Nu întâmplător sportivii profesioniști și semi-profesioniști pot schimba până la 10 perechi de adidași anual.

Pliculețele de ceai

Chiar dacă pliculețele poroase sunt sigilate, produsul își pierde proprietățile sale în doar 6 luni, din cauza oxidării (fermentării) frunzelor de ceai.

Tocătoarele de bucătărie

Tocătoarele de bucătărie trebuie înlocuite la fiecare 3 ani, deoarece cu timpul acestea devin un mediu fertil pentru bacterii și se deformează sub acțiunea continuă a cuțitelor și jeturilor de apă.

Ochelarii de soare

Radiația solară are un efect negativ asupra lentilelor. Odată cu trecerea timpului, capacitatea acestora de a respinge razele ultraviolete se estompează și ochelarii încetează să mai protejeze retina de soare. Perioada de valabilitate depinde de grosimea stratului protector, dar și de durata expunerii la soare.

Pasta și periuța de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni pentru a evita transformarea acesteia într-un incubator de bacterii. În timp ce pasta de dinți e utilă doar pe parcursul primului an după desigilare.

Prosoapele

Prosoapele constituie un mediu foarte fertil pentru diferite bacterii. Pentru a preveni răspândirea acestora, ele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Totodată, spălarea frecventă deteriorează țesătura. Din aceste considerente, prosoapele trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani.

Periile de păr

Chiar dacă le speli cu regularitate, pe suprafața acestora oricum se acumulează bacterii, care provoacă mătreață și probleme cu părul. Prin urmare, periile de păr trebuie schimbate în fiecare an.

Pensulele și bureții de machiaj

Pensulele trebuie curățate după fiecare utilizare și schimbate o dată la 5 ani, iar bureții la fiecare jumătate de an. E demonstrat științific că circa 30% din iritațiile tenului sunt provocate de instrumente de machiaj murdare.

Sutienele

După 2 ani de utilizare acest articol vestimentar își pierde forma, se întinde și încetează să mai susțină sânii corect.

Papucii de casă

Papucii de casă sunt sănătoși și utili doar în primele 6 luni, după care se transformă într-un mediu fertil pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

Pernele

Indiferent de tipul de umplutură, pernele își pierd forma timp de 2-3 ani și pe deasupra sunt invadate de bacterii și acarieni.

Plapumele

Plapumele au durata de viață de la 7 până la 10  ani, în funcție de măsura în care le îngrijești.

Saltelele

Atunci când vei schimba plapuma, nu uita să arunci și salteaua. Printre altele, la fiecare 6 luni salteaua trebuie inversată, astfel încât să nu se uzeze atât de repede.