De la mamă la fiică: 5 lucruri pe care orice mamă TREBUIE să le facă pentru fiica ei!

Ca părinți, ne dorim să facem tot ce e mai bine pentru copiii noștri, astfel încât ei să crească sănătoși, fericiți, responsabili și conștienți de sine. Copilul de azi e adultul de mâine. Prin urmare, educația unui copil e cel mai important proiect din viața fiecăreia din noi. Și trebuie să-l abordăm cu responsabilitate. Iată 5 lucruri esențiale de care are nevoie fetița ta ca să crească fericită și sigură de sine.

#1. Sprijin, căldură, confianță

Studiile au demonstrat că femeile care au avut o relație bună cu mama lor în copilărie, bazată pe încredere, deschidere și respect reciproc, sunt mai sigure de sine și de frumusețea lor. Iar femeile care au fost în relații tensionate cu părinții, dimpotrivă, au încredere de sine scăzută și mai multe complexe legate de aspectul lor fizic.

Relația cu mama influențează nemijlocit relația femeilor cu viitorul lor soț, cât și interacțiunea acestora cu copiii. Nu degeaba Sigmund Freud spunea că toate problemele se trag din copilărie.

#2. Încredere de sine și acceptarea propriului corp

Mai mult. Ca fiica ta să crească sănătoasă din punct de vedere emoțional, trebuie să fii un exemplu pentru dânsa. E arhicunoscut faptul că cei mici imită comportamentul părinților sau le copie anumite trăsături de personalitate.

Cu părere de rău, copiii le preiau și fricile. Cercetările arată că anxietatea mamelor, încrederea de sine scăzută și rușinea față de propriul corp sunt strâns conectate de modul cum copila se va autopercepe la maturitate. Autorii studiului încurajează femeile să-și studieze mai rar defectele în oglindă, să nu se lamenteze în prezența copilului, să nu le descurajeze pornirile etc.

#3. Suport fizico-emoțional

Un grup de cercetători din SUA au efectuat un experiment curios. Savanții au măsurat nivelul de stres al adolescentelor (pe baza răspunsului galvanic al pielii), în timp ce acestea țineau un discurs educațional de 3 minute, în fața unui public restrâns (pentru a simula stresul social și a provoca anxietate). O parte din adolescente au fost ținute de mână de mamele lor în timp ce vorbeau, iar altele și-au ținut discursul independent.

Rezultatele cercetării au demonstrat că fetele care au avut acel contact tactil cu mama au fost mai puțin stresate decât cele urmărite în tăcere. Cu toate acestea, în cazul fetelor care aveau o relație foarte bună cu mamele lor, împărțirea sarcinii emoționale a fost resimțită chiar și în absența contactului fizic (era suficient ca mama să fie prezentă în sală).

Autorii studiului au ajuns la concluzia că o relație strânsă cu mama reduce povara emoțională a adolescentelor, mai cu seamă când e alimentată prin contact tactil.

#4. Atenție la nevoile emoționale

Oamenii de știință au împărțit părinții în patru tipologii: (1) părintele critic și autoritar, (2) părintele nepăsător și neimplicat, (3) părintele permisiv sau fără limite în relația cu copilul și (4) părintele flexibil sau atent la nevoile emoționale ale celui mic.

Studiile au demonstrat că fetele care au un părinte flexibil (mamă) sunt mai puțin predispuse spre anxietate, atacuri de panică, dependență, izolare socială și stres. Acestea au înregistrat cel mai înalt nivel de inteligență emoțională și au aptitudini sociale mult mai bune decât semenele lor.

#5. Așteptări înalte (dar nu imposibile)

Folosind date longitudinale (care se culeg de-a lungul timpului), oamenii de știință au demonstrat că simpla încredere a mamei în capacitatea fiicei sale de 10 ani de a absolvi cu succes școala, apoi facultatea, apoi de a-și face o carieră, e suficientă pentru a da tonul pentru o carieră de succes.

Același lucru e valabil nu doar pentru carieră, ci pentru toate celelalte dimensiuni ale vieții sociale. Important e că aceste așteptări să nu aibă caracter autoritar.

Citește și: Ca familia să fie fericită, trebuie mama să fie fericită: O pildă evreiască despre rolul mamei în familie!