De evitat! 7 greșeli comune care îngrașă părul!

“Ieri mi-am spălat părul, iar astăzi este, din nou, gras și murdar” – dacă rostești această frază șapte zile pe săptămână, înseamnă că a venit momentul să-ți analizezi propriile obiceiuri. Cât de des și la ce oră a zilei te speli pe cap? Ce produse de îngrijire a părului folosești? De cât timp ai nevoie pentru a-ți clăti părul? Toate aceste întrebări te vor ajuta să depășești această problemă!

De ce părul se îngrașă repede?

Folosești incorect produsele de coafare

Unul din cele mai răspândite motive din cauza cărora părul este întotdeauna uscat și deteriorat e utilizarea abuzivă a produselor de îngrijire a părului: șampoane, balsamuri, măști, fixative etc. Citește atent eticheta acestor produse, mai ales acolo unde e specificată dozarea și modul de aplicare.

De exemplu, contrar convingerilor cu care ne-am obișnuit, măștile nu trebuie aplicate pe pielea capului, ci uniform pe suprafața părului și acest lucru e specificat în instrucțiunea de utilizare. Dar 8 din 10 femei continuă să le aplice pe piele în speranța unui rezultat mai bun. Însă din cauza acestei decizii eronate, glandele sebacee încep să funcționeze mai activ și părul arată depășit.

Citește și: Renunță la ele: 11 obiceiuri din cauza cărora ai părul uscat și deteriorat!

De cât timp ai nevoie pentru a-ți clăti părul?

Părul se poate deteriora rapid din simplu motiv că nu l-ai clătit bine după ce l-ai curățat cu șampon, mai ales dacă te poți lăuda cu un păr dens și voluminos. Șampoanele moderne conțin multe ingrediente și s-ar putea să nu simți prezența acestora pe păr la prima clătire. Există o regulă simplă, care te poate ajuta în acest sens. Dacă ai aplicat șamponul peste păr timp de 10 minute, exact atâta timp trebuie să-l clătești.

Folosești produse de îngrijire a părului care nu ți se potrivesc

Dacă părul tău continuă să fie murdar, s-ar putea ca problema să fie în produsele de îngrijire selectate în mod necorespunzător, care banal nu se potrivesc pielii tale și generează o reacție cutanată nesănătoasă. De exemplu, dacă ai piele grasă a capului, un șampon hidratant și regenerant nu te va ajuta cu nimic. Sau viceversa, dacă ai o piele sensibilă, un agent prea puternic și intensiv nu va face decât să-ți deterioreze părul.

Citește și: Psihologia coafurii. Ce spune părul despre personalitatea ta? 9 tunsori descifrate în amănunt.

Exagerezi cu produsele de înfrumusețare

Deseori, avem tendința de a exagera cu stilizarea și folosim mai mult fond decât trebuie, sau mai mult fixativ decât se cuvine. Mai bine ia câte puțin și încearcă să distribui produsele uniform, iar dacă trebuie, mai adaugă. Fixativul și luciul de păr trebuie aplicat de la distanța de 20-25 cm și evită să pulverizezi în același loc de mai multe ori din teama că nu a fost acoperită toată suprafața – a fost, iar dacă nu, mai bine să rămână așa, decât să formezi un strat gros și murdar acolo unde nu ar trebui să fie.

Citește și: Cald, rece sau neutru? 8 sfaturi cum să alegi nuanța părului în funcție de ten!

Cât de des ar trebui să-ți speli părul?

O explicație banală a faptului de ce părul tău este murdar, este că îl speli prea rar. Aici nu mă refer la persoanele care stau rău cu igiena, ci la cele care își spală capul mai rar, crezând orbește în mitul că cu cât mai rar, cu atât mai bine. Păi bine, nu e! Părul trebuie spălat la fel de des ca restul corpului și îngrijirea regulată este un imperativ, mai ales dacă ai pielea grasă a capului.

Dimineața sau seara? Când e mai bine să-ți speli părul?

Încearcă să-ți speli capul dimineața, nu seara și astfel acesta va rămâne proaspăt pe o perioadă mai lungă de timp.

Apă caldă sau rece? Care e mai bună pentru păr?

Apa nu are o influență negativă asupra părului propriu-zis, ci, mai degrabă, asupra pielii. Apa fierbinte stimulează activitatea glandelor sebacee și părul transpiră într-un ritm mai accelerat. Asta nu înseamnă că trebuie să te speli cu apă rece. Ai grijă să fie călduță.

Aspectul părului – indice al stării de sănătate

Dacă ai exclus toate motivele de mai sus, adică folosești produse potrivite de îngrijire a părului, îl speli dimineața, cu regularitate, îl clătești bine etc, dar continuă să fie murdar, s-ar putea să ai o problemă de sănătate, în particular un dezechilibru hormonal sau a sistemului imunitar. Nu ezita să te adresezi la un specialist.

Citește și: Renunță la ele: 7 obiceiuri de îngrijire a părului, care te fac să arăți mai bătrână!