De evitat! 5 greșeli în amenajarea unei camere mici, care o fac să pară și mai mică!

Din păcate nu toată lumea are posibilitatea să-și ia apartamente mari, spațioase și super sofisticate. Majoritatea din noi ne mulțumim cu ce avem și lucrăm cu puținul pe care-l avem pentru o viață mai bună. Și atunci când e vorba de amenajarea locuinței, încercăm să profităm la maxim de spațiul de care dispunem, dar deseori facem greșeli. Hai să vedem care sunt ele. De menționat că fiecare două exemple neinspirate vor fi succedate de două exemple corecte.

Idei de amenajare camere mici

Greșeala #1. Folosim prea multe culori

Cu cât mai multe culori folosești la amenajarea interiorului, cu atât mai greu e să le combini. Prea multe nuanțe expresive fac camera supraîncărcată, micșorând vizual spațiul din apartament. O astfel de combinație irită retina și în pofida expresivității arată ieftin și deplasat. Recomandarea noastră este să apelezi la maxim 3 culori de bază și 1-2 accente, și vei observa că diferența dintre cele două abordări este considerabilă.

Greșeala #2. Apelăm la un design monocrom

Dacă unii oameni adoră tot ceea ce-i strălucitor și vibrant, alții din contra, preferă interioarele clasice, monocrome. Dar o asemenea abordare este destul de periculoasă, deoarece folosirea acelorași tonuri irită la fel de mult ca varietatea lor. Într-un final, camera pierde din prospețime, expresivitate, volum și arată steril, sau dimpotrivă, bolnăvicios.

Ca un interior monocrom să capete profunzime și amploare, va trebui să folosești cât mai multe variații ale culorii de bază și să te joci cu saturația, de la luminos la întunecat. Și nu uita de accente, care trebuie să se potrivească ca tonalitatea de bază.

Greșeala #3. Alegem draperiile greșit

Atunci când inițiază o renovare, românul se gândește la draperii în ultimul rând, când nu mai are energie și inspirație să abordeze problema creativ. În zadar. Draperiile nu doar organizează spațiul din apartament, ci influențează stilul, atmosfera și calitatea somnului tău.

Perdelele tradiționale ocupă prea mult spațiu, prin urmare îți recomandăm să alegi modele laconice și nu prea voluminoase. Dungile transversale pe țesătură contribuie la extinderea vizuală a pereților, iar cele verticale, fac camera să pară mai înaltă. De asemenea, poți recurge la draperii asimetrice. O altă opțiune inspirată sunt draperiile romane.

Greșeala #4. Folosim draperii de lungime greșită

Multe persoane consideră că dacă apartamentul e mic – și perdelele trebuie să fie mici, ca să nu ocupe mult spațiu. Dar astfel de modele încadrează fereastra într-un pătrat și nu fac decât să adauge volum camerei. Nici perdelele lungi nu sunt mai bune, deoarece devorează spațiul de la podea. Perdelele trebuie să ajungă exact până la podea, să aibă un aspect laconic și o textură ușoară.

Greșeala #5. Instalăm cornișa în locul nepotrivit

Cornișa pentru perdea și draperie e la fel de important ca draperia în sine. Poziționarea acesteia poate mări sau micșora vizual volumul camerei. Dacă aceasta este situată chiar deasupra ferestrei, înălțimea camerei va avea de suferit. Ca acest lucru să nu se întâmple, cornișa trebuie fixată de tavan. Diferența este considerabilă.

Evitând acest greșeli locuința ta va deveni mai spațioasă. Iar dacă planifici o renovare, nu va fi nici greu și nici scump să rezolvi problema cu spațiul ținând cont de acest principii.

Citește și: Amenajarea unei case mici: 10 idei noi pentru locuința visurilor tale!