De ce tot mai mulți oameni renunță la ferestrele PVC? 5 motive să renunți și tu!

Ferestrele contemporane din PVC, cu trei rânduri de sticlă și termoizolare sunt foarte ergonomice, păstrează căldura, neutralizează zgomotele din exterior și au durabilitate sporită. Cu toate acestea, ca oricare alt produs, au un șir de neajunsuri. Și chiar dacă au creat pe vremuri o adevărată revoluție în lumea construcțiilor, astăzi tot mai multe familii renunță la ele. Află în continuare cum se explică acest lucru.

Cum a apărut tâmplăria PVC?

Istoria ferestrelor din plastic a început în 1952, când celebrul designer german, Heinz Pasche, a brevetat primele rame pentru ferestre din PVC. Policlorura de vinil este o substanță plastică care face parte din categoria materialelor termoplastice cu structură amorfă. Heinz s-a gândit că acest material ar putea să asigure o termoizolare mult mai eficientă și a proiectat un nou tip de fereastră, alcătuit dintr-o carcasă metalică acoperită cu plastic moale.

În ciuda faptului că substanța a fost descoperită în Statele Unite ale Americii, anume Germania a fost prima țară care a lansat producția de ferestre din PVC. În 1959, invenția lui Heinz Pasche a fost produsă la scară largă de către compania germană Rehau. Tot în acea perioadă, plasticul moale a fost înlocuit cu profil solid de fereastră din PVC.

Ferestre și uși PVC

Succesul acestei inovații s-a datorat atât calității, cât și unei campanii publicitare bine gândite. Germanii de la Rehau au procedat foarte ingenios, lansând o campanie bazată pe publicitate la radio și publicitate word of mouth (din gură în gură), cu elemente pro causa.

Timp de câteva luni, oamenii puteau să-și schimbe gratuit ferestrele vechi din lemn cu ferestre noi din plastic. Firma achita atât produsul, cât și montarea acestuia. Treptat, germanii au înțeles că geamurile PVC sunt mai confortabile și mai eficiente decât ferestrele tradiționale. Iar după germani, s-au prins și restul.

În ciuda costurilor, aceasta era o investiție bună pe termen lung, deoarece geamurile păstrau bine căldura (fapt ce îți permitea să faci economii), erau durabile și foarte confortabile în utilizare.

Cu toate acestea, astăzi înregistrăm o tendință inversă. Tot mai multe persoane renunță la acest atribut frumos și comod. În special cei care își construiesc case noi.

De ce? Au devenit mai puțin eficiente în timp? Nu mai sunt în vogă? A crescut prețul acestora? Sigur că nu. Pur și simplu aura miraculoasă care plana deasupra lor s-a mai estompat, iar dezavantajele geamurilor PVC au devenit tot mai evidente. Hai să vedem împreună care sunt ele.

Dezvantaje tâmplărie PVC

#1. Aditivii toxici

Plasticul folosit la confecționarea acestor ferestre conține o gamă largă de aditivi toxici, în special stabilizatori pe bază de plumb, fungicide și plastifianți. Plumbul este unul din cele mai toxice elemente întâlnite în natură și poate pătrunde în corpul uman prin aer, acumulându-se în oase, dinți sau în organele interne și generând diferite afecțiuni pe termen lung.

Vârstnicii și copiii sunt deosebit de sensibili chiar și la doze mici de plumb. Cu toate că unii producători de geamuri susțin că plumbul se eliberează din plastic doar la temperaturi foarte înalte, există multe controverse în acest sens. În același timp, alți producători afirmă cu mâna pe inimă că folosesc stabilizatori inofensivi, dar nu există nici un marcaj care să confirme sau să infirme acest lucru. Rămâne doar să-i credem pe cuvânt.

#2. Problemele de ventilație

S-a dovedit a fi că principalul avantaj al ferestrelor din plastic (împiedică pătrunderea aerului din exterior) este și principalul dezavantaj al acestora. Probabil, te-ai trezit măcar o dată în viață cu geamurile aburite. Cu ramele vechi din lemn nu se întâmpla așa ceva! Geamurile din lemn au crăpături minuscule prin care pătrunde aerul din exterior, ce asigură o ventilare mai bună, diminuând nivelul de umiditate din locuință și prevenind formarea condensului.

Cu părere de rău, aburul de pe geam nu este doar o problemă cosmetică. De regulă, condensul intens creează un microclimat nesănătos în interiorul locuinței, iar umiditatea înaltă, mai devreme sau mai târziu, contribuie la apariția mucegaiului și diferitor tipuri de ciuperci.

Aerisirea defectă duce la acumularea de dioxid de carbon și creșterea concentrației de substanțe nocive din aer, lucru soldat cu afecțiuni cronice și slăbirea sistemului imunitar.

Iar dacă deschizi fereastra pentru o ventilare mai bună, apare întrebarea, de ce oare mai avem nevoie de ferestre din plastic? În condițiile în care economia făcută pe căldură este redusă la zero.

#3. “Teama” de deteriorare mecanică

Producătorii de geamuri recunosc că dacă plasticul se deteriorează în urma unei lovituri sau a unei zgârieturi prejudiciul nu mai poate fi remediat. Și nu-ți rămâne decât să-l lași așa sau să înlocuiești fereastra complet. Zgârieturile și urmele de la lovituri nu pot fi reparate. Și însuși geamul e dificil și costisitor de reparat, deoarece are o structură complexă și nu ai cum să te descurci fără a apela la un specialist.

#4. Coeficientul de dilatare termică

Dilatarea termică este un fenomen fizic, care caracterizează măsura în care un corp își modifică dimensiunile în urma variațiilor de temperatură. Ferestrele confecționate din policlorură de vinil se extind și se contractă mult mai intens decât ferestrele obișnuite. Cu timpul, acest fenomen poate provoca fisuri în plastic, soldate cu deteriorarea geamului.

#5. Pericol de spargere

Geamurile din plastic sunt o țintă ușoară pentru hoți, deoarece pot fi deschise din exterior, folosind un obiect ascuțit și subțire (cuțit, șurubelniță, riglă, mistrie). Dar nu vom descrie în detaliu acest proces, din considerente etice.

Prin urmare, în special din considerente medicale, specialiștii ne recomandă să renunțăm la ferestrele din plastic, în favoarea celor din lemn sau instalarea unor supape de ventilație pe ferestele existente. Nu întâmplător, în 1955, Suedia a interzis producția din PVC, iar Danemarca a introdus impozite suplimentare pe produsele din PVC și ftalat.

Citește și: O casă curată, o minte ordonată! Oamenii care au aceste 10 lucruri în casă duc o viață mai liniștită!