De ce se tulbură zeama murăturilor? Iată ce trebuie să pui în apă, de fapt!

Castraveții murați sunt un bun nelipsit din casa fiecăruia din noi. Românii pur și simplu îi adoră. Dar oricât te-ai chinui și oricât te-ai strădui să faci lucrurile ca la carte și să pui murăturile perfect, oricum de cele mai multe ori zeama murăturilor se tulbură. Iată de ce se întâmplă acest lucru și cum îi poți veni de hac.

1. Borcanul nu este etanș

Adică fie nu este închis cum trebuie, fie are fisuri, fie capacele sunt de calitate proastă, fie nu a fost sterilizat corect. Dintr-un motiv sau altul, în interiorul borcanului pătrunde aer, care face saramura să se tulbure și castraveții să se strice. Pentru a rezolva această problemă pur și simplu trebuie să fii mai atent. Iar pentru a verifica etanșeitatea borcanelor, este suficient să le întorci cu susul în jos și să aștepți să se răcească. Dacă în saramură apar bule de aer, borcanul te va da de gol.

2. Nu cureți castraveții corect

Acesta este un alt factor care determină tulburarea apei din interiorul borcanului. Lucru lesne de înțeles. Apa se tulbură, și nu numai din cauza murdăriei, cât și din cauza substanțelor chimice cu care au fost prelucrați. De aceea, castraveții trebuie spălați atent înainte de murare și tratați bine cu sare. Iar borcanele trebuie curățate nu cu detergent de vase, ci cu bicarbonat, iar apoi clătite cu apă clocotită. Dacă speli bine castraveții și sticla, iar borcanul este etanș, șansa ca moarea să se tulbure este foarte mică.

3. Păstrezi castraveții la cald

Temperatura aerului este un alt factor care determină degradarea castraveților și tulburarea saramurei. Imediat cum sunt gata, conservele trebuie păstrate la temperatura camerei nu mai mult de 3 zile, până saramura se răcește. În acest timp borcanele trebuie așezate cu capacul în jos, într-un loc întunecat, ferit de soare. După răcire, borcanele trebuie îndepărtate într-un loc întunecat, unde temperatura variază de la + 2 la + 7 ° C. Lumina și temperatura influențează negativ atât leguma cât și saramura.

4. Nu pui suficient oțet

De multe ori, amatorii de murături reduc cantitatea de oțet din borcan cu speranță că acest lucru va face castraveții mai dulci. Însă oțetul este un conservant excelent, care creează mediul necesar pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. Prin urmare, reducerea cantității de oțet este soldată cu creșterea numărului de bacterii și tulburarea apelor în interior. Același lucru este valabil și pentru acidul citric. De aceea, pune exact atât oțet cât scrie în rețetă sau puțin mai mult dacă zeama este tulbure.

5. Folosești sare fină

Pentru murăturile în oțet folosește numai oțet alb, cu o aciditate de minim 5%. Iar pentru cele în saramură, folosește sare grunjoasă, neiodată. Nu folosi sare extrafină pentru murături. Și ține minte că după ce murăturile au fost opărite, acestea nu mai trebuie atinse cu mâna, pentru a nu le contamina cu bacterii.