De ce să pui o lingură în punga cu castraveți și încă 9 trucuri utile în bucătărie!

Toate alimentele au un termen de valabilitate, dar acest termen depinde și de modul cum le păstrezi. Dacă le ferești de temperaturi mari, curent și umiditate – produsele vor ține mai mult decât de obicei. Iată câteva trucuri elementare, care te vor ajuta să prelungești durata de viață a produselor pe care le consumi în fiecare zi.

#1. Laptele

Dacă ai cumpărat mult lapte, dar nu reușești să îl bei, nu-l lăsa să acrească. Laptele poate fi folosit pentru a prepara biscuiți, clătite, pâine cu mălai; pentru îngroșarea supelor și a tocănițelor; la fragezirea cărnii; ca tratament cosmetic, hrană pentru animale etc. Pune laptele încă NE acrit în congelator, dar nu uita să-l folosești în următoarele 4 săptămâni. Și nu umple recipientul complet, deoarece lichidul va crește în volum la congelare.

#2. Salata

Frunzele de salată sunt sensibile la umezeală și se deteriorează ușor. Prin urmare, dacă vrei ca salata să reziste mai mult timp, pune-o în frigider, învelită într-o pungă de hârtie sau într-un ziar. Această șmecherie îi va păstra proprietățile pentru o perioadă mai lungă de timp. Hârtia va absorbi umezeala, încetinind răspândirea ciupercilor și a bacteriilor.

#3. Bananele

De regulă, bananele coapte se alterează timp de 2-3 zile. Dar dacă vrei să rămână proaspete pentru mai mult timp, e suficient să le înfășori capetele cu folie alimentară.

#4. Sosul

Sosurile trebuie păstrate în pungi sigilate. Pentru a nu arunca sosurile, vei avea nevoie de câteva punguțe ermetice, care se depozitează în congelator și pot fi folosite pe urmă la discreția ta. Datorită acestei metode, sosurile își păstrează proprietățile timp de câteva luni.

#5. Ceapa

Pentru a prelungi durata de viață a cepei și a usturoiului, păstrează aceste legume în pungi de hârtie găurite. Ele își vor păstra proprietățile mai mult timp și nu vor fi afectate de mucegai cel puțin câteva luni. Iar pentru a păstra ceapa verde, leguma se curăță de murdărie și se pune într-un pahar cu apă. Acest truc îi prelungește durata de viață cu două săptămâni.

#6. Verdețurile

Primăvara verdețurile sunt ieftine. Prin urmare, poți să le cumperi și să le îngheți. E suficient să le tai frunzele, să le mărunțești, să le speli, să le usuci și să le pui într-o pungă ermetică, în congelator. Verdețurile își vor menține prospețimea tot anul. De asemenea, ele pot fi tocate mărunt și amestecate cu ulei de măsline. Amestecul obținut se pune în congelator, în forme, iar cuburile pot fi folosite ulterior în salate sau paste.

#7. Avocado

După tăiere, fructul de avocado se alterează rapid din cauza oxidării. Pentru a-i prelungi viața, pune o jumătate de ceapă lângă avocado sau stropește-l cu oțet de mere. Compușii de sulf din componența lor, vor încetini procesul de oxidare și fructul își va menține prospețimea mai mult timp.

#8. Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt benefice pentru sistemul digestiv și pentru sistemul circulator. Unii oameni își fac provizii de fructe și le depozitează în frigider. Dar din cauza umidității, ele sunt afectate de mucegai. Pentru a preveni apariția mucegaiului, clătește fructele proaspete într-o soluție slabă de oțet (la un litru de apă – 100 ml de oțet). Gustul fructelor va rămâne același.

#9. Cartofii

Pune cartofii alături de mere, dacă nu vrei ca aceștia să încolțească abundent și să-și piardă prospețimea. Merele eliberează etilenă, un gaz care împiedică cartofii să încolțească.

10. Castraveții

Acum câteva luni un utilizator al platformei reddit a observat că dacă pui o lingură metalică în punga cu castraveți din frigider, legumele au o durată de viață mai lungă. În medie cu două săptămâni. Alți zeci de utilizatori au confirmat acest lucru. Cu toate că nimeni nu s-a obosit să dea o explicație în acest sens. Cum crezi, care poate fi explicația?

Citește și: 9 alimente care nu sunt gustoase, dar oamenii le consumă doar pentru că sunt la modă!