De ce să pui o lingură de orez în şifonier și încă 5 sfaturi utile în gospodărie!

Dulapurile de bucătărie sunt un bun nelipsit din casa fiecăruia din noi. Acolo păstrăm ceea ce e important cu adevărat, pentru că după cum bine știi, nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare.

Dar chiar și atunci când le îngrijim regulat, ele oricum emană un miros neplăcut. Acest lucru se întâmplă din cauza umezelii de pe tacâmuri, care generează mucegai, din cauza produselor alterate, cât și din cauza aromelor naturale, de exemplu, a usturoiului. Același lucru este valabil și pentru șifonier, unde se acumulează miros neplăcut din cauza transpirației, murdăriei și aerului “închis”.

Cum îndepărtăm mirosul neplăcut din dulap?

În primul rând, înlătură sursa mirosului. Poate fi vorba de mucegai, de produse alterate sau de niște haine vechi. Dar chiar și atunci când îndepărtezi sursa mirosului, nu întotdeauna scapi definitiv de el. Pentru a neutraliza mirosul vei avea nevoie de produse cu proprietăți absorbante.

1. Cărbunele activ absoarbe foarte bine mirosurile. De aceea, dacă din dulap miroase urât, pisează 8-10 comprimate de cărbune activ și lasă pulberea în dulap timp de câteva zile. Cu ajutorul cărbunelui poți scăpa de mirosul urât din dulapul de bucătărie, din frigider, din coșul de gunoi, din coșul de rufe, din șifonier sau din litiera pentru pisici.

2. În loc de cărbune poți folosi un borcan deschis de cafea măcinată. Cafeaua măcinată absoarbe mirosurile și oferă o aromă plăcuta. Iar dacă îți place ceaiul, pune în dulap câteva pliculețe de ceai. Pliculețele de ceai au proprietăți absorbante și neutralizează ușor toate mirosurile.

3. Mirosul poate fi îndepărtat cu orez, care absoarbe foarte bine umezeala. Pur și simplu pune în dulap o lingură sau o cană cu orez. De asemenea, mirosul neplăcut poate fi neutralizat cu pâine, ceapă, busuioc, coji de portocale, cuișoare și cimbru și o cutie deschisă de bicarbonat de sodiu.

Cum spălăm dulapul și șifonierul?

Dulapul poate fi curățat cu bicarbonat de sodiu. Amestecă 3 părți de apă cu o parte de bicarbonat de sodiu și folosește soluția obținută pentru a șterge pereții interiori ai dulapului.

În loc de bicarbonat de sodiu, poți folosi oțet, respectând aceleași proporții. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Mai multe despre oțet și proprietățile sale am scris în articolul de mai jos.