De ce să pui o bucată de ceapă în baie și încă 3 sfaturi utile în gospodărie!

Nimănui nu-i place să facă curat în baie. Băile sunt încăperi umede, fără circulație liberă a aerului. Din această cauză, acolo poate apărea un miros neplăcut, se acumulează germeni, iar pe robinete apare calcar. Dar cineva trebuie să o facă, pentru că o baie murdară este un lucru și mai neplăcut. Prin urmare, iată câteva sfaturi simple pentru cei care poartă această povară.

Cum să cureți faianța din baie?

Să începem cu rosturile. Dacă ai pus gresie și faianță în baie, știi că e o mare bătaie de cap. Rosturile de la gresie și faianță se înnegresc cât ai zice pește, mai ales în baie, unde pe chituri se acumulează mucegai și grăsime.

Pentru a curăța rosturile, amestecă 100 de ml de apă cu 100 de grame de bicarbonat de sodiu, până obții o soluție cremoasă, omogenă, asemănătoare cu smântâna și aplică amestecul pe chituri la fel ca în imaginea de mai jos. Lasă soluția să stea timp de 10 minute, după care freacă rosturile cu periuța de dinți până se curăță complet.

În ceea ce privește plăcile, ele pot fi curățate cu detergent obișnuit. Iar dacă nu ai un detergent pentru gresie și faianță la îndemână – adaugă 100 g de bicarbonat de sodiu, 100 g de apă oxigenată și 100 g de săpun într-un litru de apă caldă și șterge plăcile cu soluția obținută.

De asemenea, poți trata plăcile cu oțet. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Dar există un minus aici – mirosul. Pentru a înlătura mirosul de oțet poți folosi aromatizatoare, difuzoare de aromă sau uleiuri esențiale. Cu toate că nu ar trebui să fie o problemă dacă ai un sistem de ventilare eficient.

Cum să cureți cada și chiuveta din baie?

Din cauza depunerilor de calcar și a impurităților din apă, pe robinete, baterii și capete de la duș apar urme care se curăță greu, arată urât și facilitează răspândirea bacteriilor. Pentru a scăpa de ele, nu ai nevoie de soluții scumpe și dăunătoare din magazin. E suficient să tai o lămâie în jumătate și să ștergi suprafețele afectate cu unul din capete. După ce ai tratat zona cu lămâie, șterge suprafața cu un prosop uscat pentru a înlătura definitiv urmele de calcar.

Pe de altă parte, pentru a îndepărta depunerile uleioase de pe suprafața cadei, vei avea nevoie de oțet alb sau suc de lămâie – doi acizi foarte puternici, care elimină ușor murdăria. Dizolvă o parte de oțet în trei părți de apă și înlătură depunerile cu peria. Dar nu uita să folosești mănuși.

Iar pentru a desfunda o chiuvetă, multe gospodine folosesc geluri scumpe, cumpărate din magazine specializate. Însă există granule care costă de 5 ori mai ieftin și se descurcă cu această sarcină la fel de eficient.

De altfel, bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea și zeama de lămâie amestecate cu apă fiartă fac o treaba excelentă împotriva grăsimilor care înfundă chiuveta și împotriva depunerilor de pe suprafața căzii.

Cum să cureți toaleta?

Nimănui nu-i place să spele toaleta. Dar cineva trebuie să o facă, pentru că un wc murdar este și mai neplăcut. Iar pe deasupra, este periculos. Toaleta murdară este un teren ideal pentru bacterii și agenți patogeni.

Ca să-ți fie mai simplu, iată un truc testat în timp. Toarnă soluție pentru curățarea toaletei în suportul pentru peria de toaletă. În acest fel, de fiecare dată când te vei folosi de perie, pereții vasului de toaletă vor fi dezinfectați.

În loc să cumperi capsule hidrosolubile pentru toaletă, amestecă o parte de bicarbonat de sodiu cu o parte de detergent de vase. Toarnă soluția în forme pentru congelator și așteaptă să se usuce. Apoi folosește cubulețele pentru toaletă.

Dacă în baie nu există odorizant, dar ai nevoie urgent să neutralizezi mirosul, aprinde un chibrit și lasă-l să ardă deasupra vasului de toaletă. De asemenea, poți folosi o bucată de ceapă care absoarbe mirosurile și purifică aerul.

Cum să creezi o aromă plăcută în baie?

Menta are o aromă profundă, îmbietoare și relaxantă. Găsește un recipient drăguț care să completeze frumos interiorul și așează-l pe raftul sau nișa din baie. Vaporii de aer cald vor difuza mirosul prin toată camera și-l vor menține pentru mult timp.

Dacă baia și toaleta sunt organizate separat, aplică câteva picături de ulei esențial pe o rolă de hârtie igienică de care nu te folosești. De asemenea, poți pune în spatele vasului de toaletă un recipient cu orez, care absoarbe mirosurile și umezeala.