De ce să pui lichid de vase în frigider și încă 9 sfaturi utile în gospodărie!

Știai că detergentul de vase are o mulțime de întrebuințări neobișnuite? El îți poate proteja ochelarii de aburi, casa de insecte, iar balamalele de rugină. Și lista cu beneficii nu se limitează aici. Hai să vedem împreună ce alte lucruri mai poți face cu acest produs minunat.

1. Scapă de buruieni

Uită o dată pentru totdeauna de erbicidele toxice, care dăunează atât plantelor, cât și omului. Dizolvă un pahar cu sare în patru litri de oțet și adaugă o lingură de detergent. Această soluție combate dăunătorii, dar nu influențează sănătatea.

2. Prepară o compresă

Umple o pungă resigilabilă cu lichid de spălat vase și pune punga în congelator timp de câteva ore. La temperaturi scăzute săpunul nu îngheață complet, ci se transformă într-un gel care păstrează temperatura și se așează bine pe piele. O astfel de compresă este utilă pentru vânătăi și răni mici.

3. Găsește ruptura de pneu

Dacă ai o pană de cauciuc și vrei să identifici rapid locul cu pricina, dizolvă câteva picături de detergent în apă și stropește camera cu această soluție dintr-un spray pulverizator. Bulele de săpun vor da de gol locul unde s-a produs ruptura.

4. Scapă de musculițe

Umple un pahar cu oțet de mere, exact până la jumătate, și adaugă 6-8 picături de detergent de vase. Apoi adaugă puțină apă caldă, astfel încât să se formeze un strat de spumă la suprafață. Insectele vor fi atrase de aroma dulcie a oțetului, dar din cauza lichidului vâscos, nu vor putea ieși înapoi.

5. Protejează-ți ochelarii de aburi

Aplică câteva picături de lichid pe o lavetă din microfibră și șterge atent suprafața ochelarilor, de o parte și de alta a lentilei. Iar după ce agentul se va usca, îndepărtează urmele cu partea uscată a lavetei.

6. Lubrifiază balamalele

Dacă te-ai săturat de scârțâitul balamalelor și nu ai un spray multifuncțional ca să le prelucrezi, nu te descuraja. Detergentul de vase poate remedia această problemă. Aplică o cantitate mică pe zona cu probleme și deschide/închide ușa de câteva ori pentru a facilita procesul.

7. Protejează plantele de dăunători

Dizolvă două picături de lichid într-un pahar cu apă caldă și stropește plantele cu ajutorul unui pulverizator. Acest tratament este eficient împotriva afidelor și altor tipuri de dăunători. Apropo, cu cât mai simplă e soluția – cu atât mai bine. Încearcă să alegi mărci fără clor, degresanți și componente antibacteriene.

8. Desfundă toaleta

Dacă metodele tradiționale nu au funcționat, toarnă 200 ml de soluție de spălat vase și câțiva litri de apă clocotită și lasă amestecul să stea așa timp de un sfert de oră, după care poți să tragi apa.

9. Îndepărtează grăsimea

Proprietățile sale contra grăsimii sunt utile nu doar la spălarea vaselor. Cu același succes poți să cureți covorul, gresia sau alte suprafețe. Ai grijă ca detergentul să nu conțină clor și testează-l pe o zonă puțin mai discretă, înainte de a trece la acțiune.

10. Fă baloane de săpun

Amestecă 100 ml de detergent pentru vase cu 2-3 lingurițe de glicerină sau sirop de porumb. Amestecul trebuie diluat în 4 litri de apă – acest volum va fi suficient pentru o perioadă lungă de timp, iar baloanele vor fi mari, rezistente și dense.

Citește și: Trandafiri și alte aranjamente florale din sapun. Cum se fac trandafirii din sapun