De ce să NU verși apa în care ai fiert pastele și alte 11 trucuri utile în gospodărie!

Cum se prepară cel mai bun piure de cartofi? Ce faci dacă trebuie să calci o haină și nu ai fierul de călcat la îndemână? Cum să cureți ibricul de cafea? Și de ce să uzi plantele cu apa în care ai fiert macaroanele? Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

Sfaturi utile în gospodărie

#1. Dacă ai lipit ceva cu adeziv instant și ți-au rămas urme de lipici pe mână, știi foarte bine cât e de greu să le îndepărtezi. Apa și săpunul nu fac mare treabă. Și nici măcar soluția de spălat vase. În schimb, te poate ajuta sucul de mandarine. Stoarce o mandarină cu mâna și șterge-ți degetele cu sucul acesteia.

#2. O rolă adezivă e bună nu doar pentru îndepărtarea scamelor de pe haine, ci și pentru colectarea prafului, firelor de păr, pufului, ațișoarelor și altor resturi textile care se adună pe tapițerie, boxe, abajururi etc. De altfel, rola te poate salva dacă ai spart un pahar și nu ai un aspirator la îndemână pentru a strânge cioburile mărunte de sticlă.

#3. Urmele de grăsime, de iarbă, de cerneală, petele de transpirație, de ulei sau de cafea pot fi îndepărtate lejer fără detergenți scumpi sau alte soluții miraculoase. Șterge pata cu pastă de dinți imediat ce s-a întâmplat nenorocirea, după care pune haina în mașina de spălat.

#4. Jucăriile de baie pentru copii au un orificiu prin care pătrunde apa, din cauza căreia în interior se formează mucegai. Pentru a preveni acest fenomen neplăcut și periculos, acoperă gaura cu bandă adezivă argintie, care este rezistentă la umezeală.

#5. Dacă fermoarul își face de cap și se blochează mai des decât ți-ai fi dorit, e destul să-l ștergi cu mina unui creion și închizătorul va aluneca mai ușor.

#6. Pentru a îndepărta un abțibild mofturos ai nevoie de un uscător de păr. Pornește uscătorul și ține-l orientat spre abțibildul cu bucluc timp de câteva minute.

#7. Dacă prăjitura nu iese din formă cu una-cu două, și nici măcar un prosop umed nu ajută, pune matricea într-o oală cu apă rece. Peste câteva minute, prăjitura se va desprinde ușor.

#8. Cel mai bun piure de cartofi se prepară din cartofi netezi cu coaja gălbuie. După ce cartofii vor fierbe, scurge complet lichidul din oală, zdrobește și amestecă cartofii, apoi adaugă lapte sau unt. Piureul obținut va fi delicat, aerat și cremos.

#9. Dacă ai de călcat o haină șifonată și trebuie să nivelezi anumite zone, dar nu ai un fier de călcat la îndemână, folosește o oală cu apă fierbinte (în loc de fier) pentru a le veni de hac.

#10. Pentru a curăța rapid o portocală sau o lămâie, taie partea superioară și inferioară a ei și fă 5-6 tăieturi în jurul circumferinței sale. Fructul se va desface frumos, în felii și va fi numai bun de pus pe masă.

#11. Dacă tot am vorbit de lămâi, pentru a înlătura depunerile de cafea din ibric, așază o felie generoasă de lămâie la fundul acestuia, toarnă apă și pune ibricul la fiert.

#12. Sună ciudat, dar apa în care ai fiert macaroanele e bună pentru a uda florile de apartament, dar numai după ce se răcește. Compușii eliberați de paste vindecă planta, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața.

Citește și: Secrete mici, efecte mari: 23 de sfaturi de bucătărie de la cei mai buni bucătari!