De ce să NU te speli pe dinți imediat după masă și încă 5 obiceiuri care îți strică dinții!

La prima vedere, nu este nimic în neregulă cu aceste obiceiuri din viața de zi cu zi. Dar medicii afirmă că, într-un fel sau altul, toate îți pot afecta negativ dantura.

#1. Te speli pe dinți cu periuța electrică

Periuțele electrice sunt simple și eficiente, dar sunt bune doar pentru cei care au un smalț puternic și gingii sănătoase. Adică, pentru mai puțin de 15% din populație, potrivit oamenilor de știință. Periuța electrică are un efect negativ asupra smalțului și cu timpul se transformă într-un teren fertil pentru bacterii (dacă nu îi schimbi capătul la fiecare trei luni).

De regulă, periuțele electrice au trei module (capete): moale, mediu și dur. Periuța moale e bună pentru cei care au dinți sensibili și au probleme cu gingiile. Cea medie se potrivește pentru toată lumea, iar cea tare pentru cei care au mult tartar pe dinți. De altfel, dacă vrei să ții pasul cu moda, alege o periuță de dinți cu ultrasunete, care e mult mai eficientă, sănătoasă și distruge majoritatea bacteriilor.

#2. Ai obiceiul să ronțăi mereu câte ceva

Nutriționiștii nu au nimic împotriva gustărilor. În schimb, dentiștii au. Potrivit stomatologilor, ronțăitul creează un mediu acid în gură, indiferent dacă mănânci o porție întreagă sau doar o bomboană.

În afară de asta, atunci când mâncăm o bomboană, un biscuit sau un măr – corpul secretă mai puțină salivă decât de obicei. Iar asta înseamnă mai multe resturi care vor rămâne în gură și vor deteriora încetul cu încetul smalțul. Dacă nu reziști ziua întreagă fără gustări, îți recomandăm să ronțăi ceva fără zahar.

#3. Folosești pastă de dinți pentru albire

Dorința de a avea un zâmbet imaculat e lesne de înțeles. Dar smalțul dinților are culoarea lui naturală și nu se recomandă să-l deteriorezi.

De regulă, aceste produse conțin apă oxigenată care dă efectul de albire, dar apa oxigenată poate deteriora țesutul dentinic care se află sub smalț. Pentru o dantură sănătoasă, folosește o pastă de dinți obișnuită și nu te mai complica.

#4. Folosești apă de gură

Apa de gură are proprietăți antiseptice, care usucă membrana mucoasă și distruge atât bacteriile rele, cât și pe cele bune. Iar atunci când microorganismele dăunătoare nu mai au concurenți, ele se înmulțesc mai ușor.

Mai mult, utilizarea regulată a apei de gură duce la întunecarea dinților (cu toate că mulți o folosesc în speranța că vor căpăta o dantură mai albă). Dacă nu poți renunța la ea, alege un produs care nu conține alcool și folosește-l de două ori pe săptămână.

#5. Folosești ață dentară

Ața dentară este un produs complementar pentru igiena orală. Ea este fabricată din viscoză, acril, teflon sau nailon și trebuie să ajute la dezinfectarea cavității bucale.

Dar mulți stomatologi sunt de părerea că acest produs contribuie la răspândirea infecțiilor și are un efect negativ asupra smalțului și gingiilor. Să riști sau nu, rămâne la discreția ta.

Bonus: Acidul înmoaie smalțul și îl face mai sensibil pentru o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, este greșit să te speli pe dinți imediat după mâncare. Pentru o igienă orală sănătoasă, trebuie să te speli pe dinți la aproximativ o oră după consum.

Citește și: Pasta de dinți: 4 întrebuințări nebănuite despre care trebuie să știe fiecare gospodină!