De ce să adaugi piper în mașina de spălat și încă 3 sfaturi utile la spălare!

Mașina de spălat rufe este o adevărată comoară pentru fiecare gospodină. Nici măcar nu-mi imaginez cum spălau rufele mamele și bunicile noastre. Dar mă bucur foarte mult că astăzi nu mai trebuie să pierdem ore în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și aparatul face totul pentru tine.

Și totuși, trebuie să recunoaștem că nici măcar mașinile de spălat de ultimă generație nu protejează hainele de decolorare. Sigur ai observat că după un număr de spălări, culorile își pierd din intensitate, iar hainele capătă un aspect învechit. Chiar și hainele de calitate sunt supuse uzurii. Dar nu poți să nu le speli.

Ce ne facem atunci? În aparență, există doar două soluții. Prima este să cumperi un agent chimic de uz casnic, care păstrează culoarea țesăturii. Iar a doua este să speli hainele separat, sortându-le după culoare, pentru a păstra pigmentul intact. Prima este costisitoare și nesănătoasă, a doua nu este confortabilă deloc.

Dar gospodinele experimentate știu că există și o a treia metodă. Sună amuzant, dar pentru a proteja hainele de decolorare e suficient să adaugi în tambur o linguriță de piper negru și să setezi mașina la un program de spălare cu apă rece.

Cum ajută piperul la păstrarea culorii?

Decolorarea și lipsa strălucirii sunt cauzate de reziduurile de detergent de pe rufe. Piperul acţionează ca un agent abraziv şi dizolvă resturile de săpun de pe țesătură. Adevărul e că dacă rămân particule de detergent pe haine, atunci culorile se estompează în timpul clătirii, iar hainele se decolorează. Din fericire, o linguriță de piper, adăugată direct în tambur, va reda strălucirea de odinioară a hainelor. Ce alte sfaturi mai avem?

Cât detergent folosim?

Cu cât mai mult, cu atât mai bine, nu-i așa? Nu chiar. Această strategie are două dezavantaje. În primul rând e costisitoare, iar în al doilea rând nu ajută cu nimic. Spălarea nu va fi mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și manșete. Iar mașina de spălat rufe se va uza mai rapid (va duce la colmatarea conductei de umplere sau a filtrului de scurgere).

Dacă ai niște rufe foarte murdare și vrei să te asiguri că se spală bine, cel mai inteligent lucru pe care poți să-l faci este să setezi corect programul de spălare și nivelul de temperatură.

Cum scăpăm de scame?

O pungă obișnuită de plastic va spori eficiența spălării, va prelungi durata de viață a mașinii de spălat și îți va permite să economisești pe detergent. S-a demonstrat că în timpul spălării, în interiorul tamburului se formează electricitate statică, din cauza hainelor care se freacă una de alta și de suprafața tamburului.

Datorită acestui fenomen, punga va atrage asupra sa toate firele de păr, blana de animale, scamele, puful, ațișoarele și alte resturi textile. În plus, aceasta prelungește durata de viață a filtrelor, deoarece resturile murdare de pe haine se adună pe pungă. Iar pe deasupra, ea contribuie la distribuirea uniformă a detergentului de spălat, fapt care îți va permite să folosești mai puțin detergent. În ceea ce privește punga, unica recomandare este să eviți modelele cu imprimeuri, deoarece imprimeul se poate șterge, afectând țesăturile.

Câte haine se pun în tambur?

De regulă, capacitatea tamburului este specificată pe aparat. Dacă tamburul este aproape gol, mașina funcționează degeaba, iar hainele se deteriorează ușor. Iar dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie, iar mașina va scoate un zgomot infernal (de la zguduituri). În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână circa 10 cm.

Citește și: Jumătate din defecțiunile mașinii de spălat pot fi evitate dacă ții cont de această regulă!