De ce nu trebuie să verși apa în care ai fiert pastele? Un mic truc de la bucătarii profesioniști!

În timpul procesului de fierbere, amidonul din făină este eliberat în apă, prin urmare, după fierberea pastelor, pe fundul cratiței rămâne un lichid tulbure, consistent și albicios. Majoritatea oamenilor îl varsă imediat în chiuvetă, dar nu și bucătarii! Totul pentru că anume acest element joacă rolul esențial în obținerea unui sos pentru paste dens, saturat și omogen. În acest sens, The Huffington Post, a hotărât să elucideze toate tainele acestui proces, astfel încât fiecare din noi să aibă posibilitatea să completeze pastele pe care le-a pregătit cu un sos la fel de delicios și intens.

Cât de des ți s-a întâmplat ca în loc de un sos dens și consistent să obții o baltă vagă și apoasă? Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că apa și uleiul din amestecul inițial rămân dispersate. Iată aici intervine lichidul rezultat din fierberea pastelor, care are rolul de a cataliza procesul de emulsionare.

Emulsionarea reprezintă un proces prin care se poate obține un amestec din 2 lichide insolubile unul în celălalt, datorită unui al treilea element, fără de care cele două nu s-ar combina. În acest sens, amidonul din componența făinii acționează ca emulgator și îngroșător, astfel încât e suficient să adaugi câteva linguri de acest lichid în sosul pentru paste și să amesteci încet, ca să obții o consistență densă și cremoasă.

De asemenea, poți folosi apă nu numai din paste, ci și din linte, fasole sau orez brun, care conțin o cantitate simțitoare de amidon. Apropo, dacă pastele nu sunt clătite după fierbere, stratul de amidon rămas pe suprafața acestora va interacționa cu sosul, astfel încât efectul va fi și mai armonios. Iar pentru a păstra apa cu amidon după fierbere, o poți scurge într-un castron sau poți apela la o cratiță cu strecurătoare, astfel încât apa să rămână acolo după extragerea macaroanelor.

Sperăm că acest mic truc îți va fi de mare ajutor și vei lăsa mască persoanele dragi cu cel mai delicios sos pe care l-au gustat vreodată!