De ce să ștergi farfuriile cu un cățel de usturoi? Sfatul celor mai buni bucătari

În fiecare zi mâncăm în medie de trei ori. Și masa nu mai e o simplă necesitate. Mâncarea a devenit un adevărat cult al vieții moderne, pentru că ne place să încercăm bucate noi, să descoperim gusturi interesante și, în general, să experimentăm cât mai mult la bucătărie.

De altfel, când vorbim de bucătărie, fiecare gospodină are secretele ei – învățate de la mama, de la bunica, de pe net sau din diferite broșuri. Dar astăzi vom discuta despre câteva trucuri culinare folosite numai de bucătarii profesioniști.

Trucuri utile în bucătărie

1. Pentru a păstra orezul cât mai alb, adăugă în apă puțin oțet.

2. Iar pentru a tăia mai ușor un ou fiert, înmoaie oul în apă rece sau clătește cuțitul sub un jet de apă fierbinte.

3. După ce scoți carnea din tigaie, de exemplu, când gătești un steak – nu te grăbi să o tai. Friptura are nevoie de o pauză, altfel toate sucurile se vor scurge, iar carnea va avea un gust uscat. Lasă steak-ul intact timp de 10 minute, pentru că oricum trebuie să se răcească.

4. De asemenea, steak-ul se sărează în farfurie, ci nu în timpul gătitului. Sarea deshidratează carnea și o face uscată.

5. Pentru a îmbunătăți gustul sosului de roșii, bucătarii adaugă zahăr. Dar nu uita că zahărul crește numărul de calorii și dacă acest detaliu este important pentru tine, poți înlocui zahărul cu bicarbonat de sodiu, care reduce aciditatea sosului și îl face mai fin.

6. Pe de altă parte, ca să devină moale și suculentă, carnea are nevoie de acizi. Dar dacă o gătești cu legume, de exemplu, cartofi cu carne – nu te grăbi să adaugi roșii, suc de lămâie sau oțet, pentru că toate sunt bogate în acizi. Iar acizii încetinesc gătirea legumelor și le neutralizează proprietățile gastronomice. Prin urmare, adaugă roșiile la sfârșit.

7. Iar dacă amesteci sos de soia cu bere neagră, obții un sos excelent pentru carne.

8. Dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi. Adaugă puțin vin, lămâie sau suc de portocale și gustul va reveni la normal. Iar pentru o aromă deosebită, adaugă puțină vanilie.

9. Pentru a face pârjoaelele mai gustoase, adaugă în carne puțină pâine.

10. Dacă vrei să dai bucatelor aromă, dar te temi să pui prea multe condimente, șterge vasul cu un cățel tăiat de usturoi. Acest truc lasă un miros apetisant și discret, dar nu afectează gustul bucatelor.