Dacă vrei orhidee frumoase, încetează! 5 greșeli grave în îngrijirea plantei Phalaenopsis

Orhideea Phalaenopsis se regăsește în categoria plantelor ușor de îngrijit, de aceea a devenit atât de populară, fiind cea mai vândută specie de orhidee. Ea poate fi crescută chiar și de persoanele care nu au nici cea mai vagă idee despre horticultură. Totuși, înainte să începi a îngriji o orhidee ar fi bine să știi care sunt cele mai frecvente greșeli legate de acest proces.

1. Udarea excesivă

Aproape toți florarii spun că Phalaenopsis iubește umiditatea. Însă anume din această cauză înflorirea devine întârziată. Secretul este că această specie într-adevăr iubește umiditatea, doar că nu în ghiveci, ci în aer. În natură, aceste orhidee încep să înflorească în sezonul uscat, de aceea și acasă trebuie să le creezi aceleași condiții. De regulă, planta trebuie udată atunci când pe frunzele inferioare apar încrețituri, asta înseamnă cam o dată la două săptămâni. Încă un semn că e timpul să uzi floarea sunt și rădăcinile devenite albe.

Important! Pentru udarea orhideei Phalaenopsis folosește doar apă călduță.

2. De ce se îngălbenesc frunzele orhideei Phalaenopsis?

Există câteva motive de ce acest lucru se întâmplă:

– I-au fost deteriorate rădăcinile;

-Planta a trecut printr-o perioadă de stres ( i-au fost schimbate condițiile).

-Are o deficiență de fier sau de potasiu.

Trebuie să iei în calcul și faptul că acest proces este unul natural, întâlnit la toate plantele de cameră. Poate fi vorba despre ciclul de viață al frunzelor. Dacă s-au îngălbenit 1-2 frunze ale orhideei, nu trebuie să-ți faci griji – e absolut normal.

3. Prea mult soare

Planta poate suferi arsuri, dacă este expusă razelor directe ale soarelui. Din această cauză, nu trebuie să poziționezi orhideea în partea de sud a locuinței. În natură, orhideea Phalaenopsis crește în umbra copacilor, unde nu ajung niciodată razele solare.

Dacă nu ai o altă alegere în ceea ce privește poziționarea, încearcă să-i creezi umbră în mod artificial.

4. Transplantarea incorectă

Orhideea Phalaenopsis nu iubește când este transplantată frecvent. De aceea, se recomandă s-o muți nu mai des decât o dată la câțiva ani. Nu trebuie să alegi alte dimensiuni ale ghiveciului. Scopul transplantării constă în înnoirea substratului.

5. Timpul udatului

Este una dintre cele mai populare greșeli de îngrijire, întrucât în acest sens există anumite limite temporale. Nu se recomandă ca orhideea să fie udată în a doua parte a zilei, este important s-o faci dimineața. Seara, când temperatura aerului scade, substratul trebuie să fie deja uscat. Condensul pe pereții ghiveciului vorbește despre udarea incorectă.