Dacă șoferii ar respecta aceste 12 reguli, în lume nu ar mai avea loc accidente!

Nu uita că de fiecare dată când urci la volan, devii responsabil nu numai pentru siguranța ta și a familiei tale, ci și pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Iată 12 reguli care îți vor face călătoria mai sigură.

Sfaturi pentru șoferi

1. Dacă stai în trafic și trebuie să virezi la stânga, și aștepți să treacă mașinile care merg pe contrasens, nu roti volanul în prealabil. O lovitură neașteptată din spate te poate împinge direct sub roțile unui camion care vine pe contrasens. Volanul trebuie să stea în poziția „dreaptă” până nu vei fi gata să te miști din loc.

2. Dacă ai ajuns accidental la marginea drumului, nu întoarce brusc volanul, fiindcă riști să derapezi de pe traseu. Ține volanul strâns și corectează cursiv direcția în care te miști.

3. Când te regrupezi în trafic trecând dintr-o coloană în alta, întotdeauna redu din viteză.

4. Nu frâna când intri în cotitură. În cotitură trebuie ușor să accelerezi. Însă neapărat încetinește cu câteva secunde ÎNAINTE de a intra în cotitură.

5. Dacă o mașină care vine pe contrasens forțează o depășire și observi că nu are timp să depășească, pornește semnalizatorul și trage pe dreapta. E mai bine să te asiguri decât să-ți pui mintea cu un șofer incompetent.

6. Dacă ai rămas fără frâne, încearcă să apeși pedala până la capăt. Apasă de multe ori, repetat și sacadat, chiar dacă nu simți vreun rezultat. Dacă frânele nu reacționează, ține apăsat pe claxon pentru a preveni restul participanților la trafic. Eliberează lent ambreiajul și retrogradează în viteza a doua. Iar dacă ajungi pe un drum drept, ridică lent frâna de urgență.

7. Continuând ideea de mai sus – dacă nu funcționează niciuna din metodele enumerate și nu ai o pantă care să te ajute să reduci viteza sau o bandă de rezervă, va trebui să apelezi la mediul înconjurător. Te poți opri lent într-un camion, dacă aveți viteze egale. Impactul nu va fi dur, iar camionul îți va amortiza oprirea.

8. De fiecare dată când te regrupezi dintr-o coloană în alta, pornește semnalizatorul. Din păcate, tot mai puțini șoferi respectă această regulă.

9. Dacă conduci pe banda stângă și observi un blocaj de circulație pe banda opusă, redu din viteză deoarece printre mașinile care stau în ambuteiaj se poate strecura câte un pieton.

10. Același lucru e valabil și pentru cazul când mașinile din coloanele alăturate încetinesc, cel mai probabil, șoferii lasă să treacă un pieton pe care tu încă nu îl vezi.

11. Încetinește de fiecare dată când vezi copii la margine de drum, chiar dacă sunt însoțiți de părinți. Copiii mici rareori conștientizează pericolul care îi paște și nu sunt foarte prudenți.

12. Dacă observi un obstacol pe drum, precum un câine sau o pisică, nu te grăbi să cotești sau să frânezi, deoarece poți produce un accident. Evaluează situația atunci când este posibil.

Citește și: Paza bună trece primejdia rea: 7 sfaturi utile care îți pot salva viața!